az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gigászok csatája, avagy most akkor mi van?

2016. május 23. - mujo

Miután sikerült feldolgozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ismeretterjesztő videója okozta meglepetést és sokkot, fedezzük fel, hogy milyen üzeneteket is hordoz magában ez a csiszolatlan gyémánt.

Az NFM szerint az e-cigaretta az ártalomcsökkentés, és az egészségvédelem teljesen legitim eszköze a dohányosok számára.


Ezen ugye semmi meglepő nincs, aki kicsit is foglalkozott a témával, az pontosan tudja, hogy ezzel minden egyes, kicsit is hiteles szakértő maradéktalanul egyetért.

Az NFM tényként kezeli, hogy passzív ártalmai nincsenek az e-cigarettának.


Ezzel is tisztában voltunk eddig is, sem a nikotin, sem az egészségre ártalmas anyagok koncentrációja, sem pedig a mikroszkópikus méretű részecskék jelenléte szempontjából nincs ok az aggodalomra, a kilélegzett e-cigaretta pára a levegő minőségét egészségügyileg értékelhető szempontból nem befolyásolja.

Ebből a két megállapításból ellenben két nagyon fontos dolog következik:

Az NFM egy huszárvágással hülyét csinált a NEFI-ÁNTSZ-Korányi tudományosabban felkészültebb előgondolkodóiból.


Ezen nincs mit szépíteni, Demjén és Horváth gondosan felépített rémmeséi, féligazságokból és félremagyarázott tényekből felépített érvrendszere kártyavárként omlott össze.

Az NFM az összes, az európai dohánytermék direktíva eredeti iránymutatásain túlmutató "proaktív" magyar intézkedés létjogosultságát megkérdőjelezte.


Egészen pontosan a következőkről van szó:

Értelmetlen, indokolatlan és kártékony korlátozás az e-cigaretta használatát a dohányzásra kijelölt helyekre száműző intézkedés.


Ezen nincs mit túlmagyarázni, ha nincs passzív károkozás, amelytől bárkit is védeni kellene, akkor az e-cigi gőze elleni berzenkedés nem egészségügyi, hanem társadalmi, kultúrált együttélési kérdés, ezzel az erővel törvénybe lehetne iktatni azt is, hogy a nagyik otthonkában, a taták pedig alsóban és atlétában ne mehessenek az utcára, mert van akit zavar.

Indokolatlan a dohányboltokban történő forgalmazás kizárólagossága, a korábbi szakbolthálózat bezáratása.


Mivel a termékek biztonságosságát és minőségét nem a kiskereskedelmi forgalmazás helyszínei, hanem a dohánytermék direktíva forgalomba bocsájtási előirásai hivatottak biztosítani, így teljesen irreleváns, hogy a forgalomba bocsájtási jóváhagyást követően az adott terméket füstüveg és barna cégér mögött, vagy egy csillogó e-cigi boltban lehet-e megvásárolni.

Teljesen ostoba és fantáziátlan intézkedés az internetes kereskedelem betiltása.


Tudjuk, ezt speciel a fiatalkorúak védelmével próbálják indokolni, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem értek egyet azzal, hogy 18 éves kor alatti személy ne vásárolhasson elektromos cigarettát és utántöltőt. A megoldás erre azonban nem az internetes kereskedelem betiltása a XXI. században, lényegesen egyszerűbben megoldható az egész kérdés. Még csak a külföldön látható bonyolultabb személyazonosító eljárások bevezetésére sincsen hozzá szükség. Egészen egyszerűen be kell vezetni egy kötelező csomagjelölést a "csak saját kézbe" mellett, "csak 18 év felett" címmel. Nem az internetes kereskedelmet kell betiltani, hanem előírni a csomagküldő szolgálatok számára, hogy átvételkor ellenőrizzék a címzett életkorát. Nem vagy 18, öcsi? Bocsi, vissza a feladónak.

Mi lesz most?


Gyorsan? Semmi. Az NFM és az EMMI valószínűleg egymásnak feszül, szinte látom, ahogy Beneda és Ónódi-Szűcs lila fejjel telefonálgat az NFM-be, ahol az illetékesek röhögnek a markukba, Demjén és Horváth pedig a körmüket rágják idegállapotba zuhanva, és az ÁNTSZ-t noszogatják, hogy mentse ami menthető egy kiadós sajtófelhívással.

A háttérben hamarosan eldől, hogy melyik érdekcsoport az erősebb Magyarországon, a trafikmutyi, vagy a gyógyszerlobbi. Eddig közös volt a csónak, az EU dohánytermék direktívájának húsos fazeka úgy tűnt, hogy mindkettőt jóllakatja, de az előbbi most masszívan kenyértörésre vitte a dolgot.

Számunkra közvetlenül ettől még nem változik semmi, hacsak az nem, hogy az egészségpolitika hazugságait szajkózó utca emberének megmondhatjuk: le vagy maradva, barátom, te még nem láttad a Fejlesztési Minisztérium videóját?

Közvetve, hosszú távon viszont ez egy hatalmas előrelépés lehet. Ha a kapzsiság győz az ostobaság felett, az azt jelentené, hogy az ártalomcsökkentés koncepciójának fő kerékkötője, a maradi egészségpolitika végre kikerül a képből, elfoglalja méltó helyét a múlt feledésében, és az elektromos cigaretta új lendületet kaphat a dohányzás okozta ártalmak visszaszorítását illetően. Magyarország dohányzással kapcsolatos egészségmutatóinak fényében ennek a fontosságát azt hiszem nem kimondottan kell kihangsúlyoznom.

Természetesen az sem egy utolsó dolog, ha a szabad elektromos cigarettázásért folytatott küzdelmünket a továbbiakban nem két fronton kell vívnunk.

Nem gondoltam volna, hogy valaha az életben előfordulhat, hogy egyszer majd a trafikmutyinak kell szurkolnom bármi miatt is, de tessék, most itt van. Trafikmutyi, kérlek, nyomd le az Egészségügy Ludditáit!

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr728741444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása