az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Hogyan csináljunk bolhából elefántot

2017. október 23. - mujo

Ismét felkapni készül a sajtó egy tudományos kutatást, amely saját szavaival élve "megkérdőjelezi, hogy az e-cigaretta valóban kevésbé káros-e, mint a dohányzás". Nézzük, hogyan lesz a bolhából elefánt.

elephant-114543_640.jpg

Ahogyan a sajtó ezt tálalja

Az e-cigaretta végzetes tüdőbetegségeket okozhat egy tanulmány szerint, pont ahogyan a dohánytermékek

Egy új tanulmány szerint az e-cigarettát dohányzók (sic!) szervezetében valószínűleg veszélyes, a COPD és a cisztás fibrózis kialakulásához vezető proteinek keletkeznek.

...

Bizonytalanság van azt illetően, hogy az e-cigaretta "biztonságosabb"-e, mint a hagyományos dohányzás, mert az e-cigaretta potenciálisan káros hatásainak kutatása még csak most kezdődött el (hát nem - a szerző).

...

Az eredményeink arra engednek következtetni, hogy az e-cigaretta akár olyan rossz is lehet, mint a hagyományos cigaretta.

Ahogyan a kutatók tálalták sajtóközleményükben

Ez a kutatás a tüdő sérüléseinek lehetséges biomarkereit vizsgálta. Az eredményeink arra engednek következtetni, hogy bizonyos tekintetben az e-cigarettázás akár olyan rossz is lehet, mint a dohányzás.

Ahogyan a kutatók tálalták a tanulmány összefoglalójában

Eredményeink együttesen azt mutatják, hogy az e-cigaretta használat megváltoztatja a légutak váladékában található velünk született védekező fehérjék jellemzőit, a dohányzáshoz viszonyítva hasonlatos és egyedi módokon egyaránt. Ezek az adatok megkérdőjelezik, hogy az e-cigaretta a hagyományos cigaretták kevésbé egészségkárosító alternatívája lenne.

Ami valójában történt a tanulmány szerint

A dohányosok, e-cigaretta használók és nemdohányzók által felköhögött váladékot kvantitatív proteomikai vizsgálatokkal elemeztük, és a MUC5AC és MUC5B mucinok teljes és egyedi koncentrációját fénytöréses, refraktometriai és tömegspektrométeres módszerekkel határoztuk meg. A neutrofil sejtenkívüli csapdák (NET) képződésének ütemét szintén meghatároztuk ezen csoportokra.

Most akkor mi van?

Gyakorlatilag a légutak lehetséges immunválaszaiért felelős fehérjék változását vizsgálták, amelyek a kívülről jövő fertőzéseket hivatottak megállítani. A kutatók sajtóközleménye a következőképp vázolja a lehetséges következményeket:

A dohányzás során az immunvédelemért felelős gének tucatjai változnak meg az orrnyálkahártya hámszövetében. Ezen változások halmozódása valószínűleg megnöveli a bakteriális- és vírusfertőzések és gyulladások esélyét.

Hol a probléma?

Gyakorlatilag mindenhol. A tanulmány egyfelől nem ad választ arra, hogy az elektromos cigaretta használók esetében figyelembe vették volna azok dohányos múltját. Elképzelhető, hogy a korábbi dohányzáshoz köthetőek ezek a változások? Nem kapunk rá választ. Ennek hiányában fogalmunk sincs róla, hogy valóban az e-cigarettázás következménye-e a mért eredmény, vagy sem.

Ahogyan arra sem kapunk választ, hogy konkrétan milyen egészségkockázatot jelent mindez. Mi is a dohányzás legjobban rettegett hármasa? A rák, a keringési megbetegedések és a COPD. Ezek azok, amelyek a dohányzás áldozatait szedik. A tanulmány egyedül a COPD kérdését érinti szőrmentén, annyiban, hogy leszögezik, hogy fogalmuk nincs róla, hogy van-e kapcsolat a COPD kialakulása és a megfigyelt változások között:

A tüdő antibakteriális és antioxidáns védelmi mechanizmusaiban beálló ilyetén változások funkcionális következményei, és ezek hatása a tüdő krónikus megbetegedéseinek a kialakulására, mint például a COPD, továbbra is tisztázásra szorulnak.

Konklúzió

A kutatásból nagy bizonyossággal a következőket lehet leszűrni: az elektromos cigarettázás vagy növeli a megfázás kockázatát, vagy nem.

Adott tehát egy kutatás, amely egyáltalán nem ad választ arra, hogy van-e bárminemű reális, kézzelfogható egészségkockázata az e-cigaretta használatának, de mire a sajtóközleményen át a médiáig eljut, már egyenlőségjelet tesz az e-cigarettázás, és az évente világszerte milliók életét követelő dohányzás közé.

A tanulmány: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29053025
A sajtóközlemény: https://eurekalert.org/pub_releases/2017-10/uonc-tvo102017.php
Ahogyan a sajtó tálalja: http://www.dailymail.co.uk/health/article-5001492/E-cigarettes-harm-lungs-way-tobacco-does.html
(Direkt nem linkelem egyiket sem, nem érdemesek rá)

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr7913058572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása