az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Tényleg nem tudni eleget az e-cigarettáról

2016. június 30. - mujo

Legalábbis a NEFI környékén úgy tűnik, hogy nemhogy eleget nem tudnak, de még a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában az elektromos cigarettát illetően a téma állítólagos szakértői. A folyamatban lévő közérdekű adatigénylésem egyik kérdésére érkezett válasz döbbenetes tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot.

A 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérésben szerepel az alábbi parádés kérdés, szám szerint a huszonhármas:

Az elmúlt 30 napban (1 hónapban) amikor elektromos cigarettát használtál, mi volt a folyadék
patronban?
1. nem használok elektromos cigarettát
2. nikotin tartalmú folyadékot használtam
3. nikotint nem tartalmazó folyadékot használtam
4. ízesített és nikotint is tartalmazó folyadékot használtam
5. ízesített, de nikotint nem tartalmazó folyadékot használtam

A 2. és 3. válasz ezek szerint az ízesítés nélküli utántöltőkre vonatkozik, amelyet önmagában senki nem használ, legfeljebb alapanyagként. Mivel ennek a kérdésnek így se füle, se farka, ezért bátorkodtam megérdeklődni az alábbiakat, hátha bennem van a hiba:

A 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés kérdőívének 23-as kérdésére adható válaszok esetében milyen szakmai szempontok indokolták az ízesített és nem ízesített utántöltők különválasztását, tekintettel arra, hogy piaci forgalomban fogyasztásra kész aroma (ízesítés) mentes utántöltő folyadék sohasem volt kapható?

Kérdésemre az alábbi válasz érkezett:

A dohánytermékek ízesítése a fogyasztási szokások mellett fokozhatják a dohánytermékek által jelentett egészségkockázatot, illetve az első kipróbáláskor, vagy a női fogyasztók esetében jelentőséggel bír, hogy elnyomhatják a dohánytermékek jellegzetes és kellemetlen, kaparó ízét, ezáltal pedig növelhetik a fogyasztás gyakoriságát, a dohányzás intenzitását, a beszívott füst mennyiségét.

A dohánytermékek ízesítésével kapcsolatban felmerülő egyéb kérdés a megtévesztés. Az ízesített, jellegzetes ízű dohánytermékek ártalmatlanabbnak tűnhetnek, téves információt sugallhatnak a dohányzással kapcsolatban.

A szakirodalmi összefoglalók alapján elmondható, hogy az ízesítés, amellyel a dohánytermékeket vonzóbbá teszik, hatással van a fiatalokra és segítheti a dohányzásra való rászokást, ezért fontosnak tartjuk a fiatalok véleményének, szokásainak megismerését a témával kapcsolatban.

Ennyi. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szerint az elektromos cigaretta ugyanúgy működik, mint bármelyik égetéssel fogyasztott dohánytermék, és a vicces ízesítések nélkül jellegzetes és kellemetlen, kaparó cigaretta íze van a párájának, a különféle hozzáadott aromák pedig ennek az elfedését szolgálják (a fiatalok és a hölgyek csapdába ejtésén kívül, természetesen).

rosszkutya.pngTudományos alapú tényelemzés NEFI módra: Négy lába van, tehát kutya.

Szent szalmaszál, bárcsak így lenne. Az utántöltők gyártói a kezüket összetennék örömükben, ha nem kellene dohány íz imitációkkal kísérletezniük, és hordákban álltak volna át az ártalomcsökkentő gőzölésre a dohányosok már évekkel ezelőtt, akik pont a dohányfüst jellegzetes és kellemetlen, kaparó ízét keresik - hasztalan - az elektromos cigaretta kipróbálásakor. 

A NEFI-ben ezt gondolták három évvel ezelőtt, és ezt gondolják ma is. A tippem az, hogy igazából azt szerették volna megtudni, hogy milyen arányban fogyasztanak a fiatalok dohány ízt utánzó, valamint attól eltérő ízű utántöltőt, amely speciel egy érdekes téma lett volna, épp csak a kérdést sem tudták feltenni érthetően és helyesen, annyira nem értenek az egészhez. Összefoglaló jelentésükben büszkén állapítják meg, hogy a gőzölő fiatalok 32.5%-a ízesítés nélküli utántöltőt használ, amely nyilvánvalóan egy őrületes baromság, de hát ők a szakértők, ki vagyok én, hogy ellenkezzek a tényekkel.

Rendszeresen hallhatjuk, hogy 'még nem tudunk eleget az elektromos cigarettáról', és bár a teljes képet szemlélve ez egyáltalán nem így van, a NEFI sikeresen bebizonyította, hogy ők nem eleget, de leginkább semmit nem tudnak az elektromos cigarettáról, halvány lila gőzük nincs annak legalapvetőbb ismérveit illetően sem. Sajnos ezt belátni azonban nem képesek, és nem restek szakértelmükkel a médiában és a jogalkotók környékén házalni.

Ők volnának azok a sokat emlegetett szakértők, akik az egészségügyért felelős államtitkárság szerint sokkal inkább tudományos alapon foglalkoztak az elektromos cigaretta témájával, ezért a szabályozást érintő kérdésekben a fogyasztók független szakértőit meghallgatni egyenesen felesleges. Még a végén olyasvalaki is megszólalna, aki már látott életében e-cigarettát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr218856028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása