az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

A következő kísérletnél több esélye lesz!

2016. június 08. - mujo

Ezzel bíztatja a leszokni szándékozókat a Korányi Intézet. Ahogy a falnak rohanó lóról szóló vicc mondja: nem vak ez kérem, bátor! A dohányosokat jó előre felkészítik arra, hogy kétharmaduknak bizony nem fog sikerülni, és akiknek mégis, a hosszú távú dohányfüstmentességre 100-ból jó, ha 7 ember számíthat. Nem baj, essünk neki újra, ugyanúgy.

horse.jpgforrás: MrWallpaper.com

Önkéntelenül is Albert Einstein definíciója jut eszembe az őrületről: újra és újra ugyanazzal próbálkozni, más eredményre számítva. Kár, hogy nincs egy olyan alternatíva, amely teljesen más megközelítést nyújtana a problémához. Ja, hogy van, és ártalomcsökkentésnek hívják? Sajnos a Korányinak és a komplett magyar egészségpolitikának ez a megoldás valamiért nem tetszik, és a maradi módszerekkel újra és újra a falakba ütközés mellett nem marad idejük tájékozódni a világban történő fejlemények felől.

Ilyen fejlemény például az a friss kutatás, amely két év viszonylatában vizsgálta a dohányfüstmentességet az elektromos cigarettával folytatott ártalomcsökkentés területén. Az eredmény: a dohányzást teljes egészében e-cigarettára cserélő ex-dohányosok 61.1%-a két év elteltével még mindig teljesen dohányfüstmentes életet él. Michael Siegel professzor szavaival: "ha valaki sikeresen abbahagyja a dohányzást az e-cigaretta segítségével, igen jó esélye van rá, hogy ezt az állapotot megtartsa". Hagyományos módszerekkel ugyanez? Egy év múlva átlag 93% újra füstöl. A két éves távlatba inkább bele se gondoljunk.

Ez a felmérés nem arról szól, hogy milyen eséllyel hagyja abba valaki a dohányzást elektromos cigarettával, arra voltak már más tanulmányok, például ez és ez. Ez a felmérés arról szól, hogy mekkora eséllyel marad valaki dohányfüsttől mentes, ha már megtörtént az átállás. Ennyit a magyar egészségpolitika azon álláspontjáról, amely szerint nincs rá bizonyíték, hogy az e-cigaretta hosszú távon visszatartaná használóját a dohányzáshoz történő visszaeséstől, szó szerint idézve a magyar szakértői összefoglalóból: "Az e-cigaretta használata csökkentheti ugyan az elszívott cigaretták számát, azonban nem alkalmas a dohányzás kiváltására".

És nem ez az egyetlen magyar szakértői megállapítás a témában, amely a valóságtól távolabb nem is állhatna. Minden tiszteletem azoké, akik a harmatgyenge esélyek ellenére mégis hosszú távon sikeresen megszabadulnak a dohányzástól a hagyományos módszerek egyikével. Egy lényegesen nagyobb sikerrel kecsegtető ártalomcsökkentő alternatívától eltántorítani a dohányosokat azonban bűnös felelőtlenség, egészségügyi tisztségviselőhöz és orvoshoz egyaránt méltatlan dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr178789314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása