az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Aggasztó pontatlanságok a Dohányzás Fókuszpont által készített felmérések eredményeiben

2016. június 04. - mujo

A fenti címmel közérdekű adatigényléssel fordultam a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézethez a Dohányzás Fókuszpont által publikált adatokban fellelhető ellentmondások és pontatlanságok okainak felderítése érdekében. Az adatigénylés teljes szövege a következő:

Hivatkozva Demjén Tibor (NEFI Dohányzás Fókuszpont) országos médiában tett nyilatkozataira, és a NEFI által publikált anyagokra, amelyek szerint:

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre az alábbi nyolc pontban részletezett, az intézmény szakmai tevékenységével kapcsolatos adatokra vonatkozó kérdésekre és pontosítási igényekre vonatkozó válaszaikat.

  1. Az összes fiatalkorú 4 százalékáról van szó, és ezek a fiatalok korábban sosem dohányoztak, vagy a korábban sosem dohányzó fiatalkorúak 4 százalékáról van szó?

  2. Pontosan milyen felmérés adatai alapján állapította meg intézményük ezt a négy százalékot?

  3. A felmérés során milyen hibahatárt állapítottak meg konkrétan ennek az eredménynek az értékéhez?

  4. Kérem, részletesen, közérthető, szöveges formában mutassák be a számolás menetét, és a számolás során behelyettesített értékeket, valamint az egyes értékekhez tartozó részhalmazok megnevezését, amelyek alapján egyértelműen megállapítható a négy százalékos végeredmény. Például: A felmérésben részt vett 100 fiatalkorú, közülük 70 korábban sosem dohányzott, a 70 főből 8 fő használt valamilyen időszakon belül elektromos cigarettát, ebből 4 fő nikotint is tartalmazó utántöltőt használ.

  5. A négyes pontban megfogalmazott módszer szerint, kérem, mutassák be az arányokat azon fiatalkorúakra vonatkoztatva, akik napi rendszerességgel használnak elektromos cigarettát.

  6. A 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés kérdőívének 23-as kérdésére adható válaszok esetében milyen szakmai szempontok indokolták az ízesített és nem ízesített utántöltők különválasztását, tekintettel arra, hogy piaci forgalomban fogyasztásra kész aroma (ízesítés) mentes utántöltő folyadék sohasem volt kapható?

  7. Az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatának gyakorisága című összefoglalójuk szerint "2013-ban a használt folyadék összetétele szerint az e-cigarettát használó 13-15 éves fiatalok 26%-a ízesített és nikotinos patront, míg 21% ízesített, de nikotinmentes patront használt. Az e-cigaretta használok további 16,5%-a nikotinos, 16% nikotinmentes folyadékot használt". Hová tűnt innen az e-cigarettát használó 13-15 éves fiatalok további 20.5%-a?

  8. Mi okból nem egyeznek a 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés és az "Az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatának gyakorisága" című összefoglalókban található, a korábban nem dohányzó, de elektromos cigarettát használó fiatalok számosságát mutató, a 2012-es évre vonatkoztatott 1%, majd 2,9%, valamint a 2013-as évre vonatkoztatott 3%, majd 4% értékek, tekintettel arra, hogy utóbbi dokumentum az előbbi felmérés adataira támaszkodik?

Egy másik adatigénylés keretében pedig kikértem az intézménytől a NEFI aktuális Szervezeti és Működési Szabályzatát, mert az az intézmény honlapján keresztül nem elérhető.

UPDATE: a NEFI közérdekű adatigényléseket fogadó postafiókja megtelt, ezért nem sikerült az adatigényléseket kézbesíteni. A későbbiekben újra megpróbálkozom vele.

UPDATE2: mivel a helyzet nem változott, és telefonos megkeresésem ellenére sem kaptam választ arra, hogy mi a NEFI közérdekű adatigényléseket fogadó e-mail címe, az adatigényléseket a NEFI titkárságának címezve a mai napon, 2016. június 6-án, e-mailen keresztül nyújtottam be.

UPDATE3: megvan a probléma forrása, a NEFI időközben átállt a nefi.hu domain használatára, így a korábbi elérhetőségek elavultak, nem működnek. Az adatigényléseket a mai napon (2016. június 14.) benyújtottam az új központi e-mail címre (titkarsag@nefi.hu).

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr688779846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása