az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Helyreigazítás kérése, RTL: Káros lehet az elektromos cigaretta is

2016. május 09. - mujo

Tisztelt RTL Klub!

A weboldalukon 2016. május hetedikén megjelent (1), „Káros lehet az elektromos cigaretta is” címet viselő video-anyaguk a tömegtájékoztatás eszközével rendkívül felelőtlen módon bánva, bizonyítást nem nyert feltételezéseket, valamint valótlan adatokat tényként közölve, az objektív tájékoztatás arányosságának elveit figyelmen kívül hagyva egyoldalú és félrevezető megállapításokat közölt az elektromos cigarettákkal kapcsolatosan, amelyek helyreigazítását ezúton kérem Önöktől.

Az anyagban elhangzott, kifogás tárgyát képező állítások a következőek:

„Az Egyesült Államokban már többen szívnak e-cigit, mint hagyományosat”

Ez az állítás teljesen valótlan. Egyrészről azt sugallja, hogy naprakész információkkal rendelkezik, amikor az utolsó, a témában hivatalosan kiértékelt adatok valójában 2014-ből származnak. A CDC (2) saját adatai szerint 9 millió körülre becsüli az elektromos cigarettát használók számát, míg két másik felmérés (3) 15 és 21 millió közöttre teszi ugyanazt. Ugyancsak a CDC adatai alapján (4) azonban 40 millióan dohányoznak az Egyesült Államokban.

Amennyiben a CDC legutolsó, kizárólag fiatalkorúakra vonatkozó felmérésére szeretnének itt hivatkozni a felnőtt lakosság helyett, az állítás akkor is helytelen, hiszen hárommillió e-cigaretta használó áll szemben a több, mint négymillió dohánytermék fogyasztóval.

„A középiskolások között drasztikusan, 900%-kal emelkedett az elektronikus cigarettát használók száma”

Valóban, még korábbi adatokkal összehasonlítva pedig végtelenszeres mértékben emelkedett ez az arány. Önmagában azonban ez a hatásvadász megállapítás semmi értelmezhető információt nem közöl. Az abszolút növekedés 2011 és 2015 között 1,5%-ről történt 16%-ra, ami nem kimondottan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy 2011-ben sem az elektromos cigaretta népszerűsége, sem elterjedtsége, sem pedig az eszközök hatékonysága nem volt olyan szinten, mint napjainkban. Még súlyosabb hiba azonban nem megemlíteni itt, hogy mindeközben a dohányzó tinik aránya 15.8%-ról 9.3%-ra csökkent. Mindez a jelenség egyébként teljesen egybevág más nemzetközi felmérések eredményeivel, amelyek rendre azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a dohányzók száma ott, ahol az e-cigaretta használata népszerűsödik. Az egyoldalú téjékoztatás elkerülése érdekében esetleg érdemes lenne az adatok ilyen olvasatát is közölniük.

„A valóságban alig tudunk valamit az összetevőiről, még az is könnyen elképzelhető, hogy több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a hagyományos cigaretta”

A valóságban az elektromos cigaretta gőzének összetevőiről jóformán mindent tudunk, amennyiben hajlandó az ember rászánni magát, és elolvasni a témában megjelent tanulmányokat, az egyoldalú propagandacikkek helyett. Egyáltalán nem elképzelhető, hogy több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a hagyományos cigaretta, hanem pontosan ismert tény, hogy a hagyományos cigaretta füstjében lévő egészségkárosító anyagok nagy része az e-cigaretta gőzében egyáltalán nincs jelen, és amely mégis, az tized- és századannyi, egyes esetekben pedig ezredannyi mennyiségben, mint a dohányfüstben, a legtöbb esetben a gyógyászatban használt inhalátorok esetében megengedett határértékeket sem érve el.

„Csakhogy már több mérgező anyagot is kimutattak a folyadékban, például a formaldehidet, amely rákkeltő hatású”

A 2014 végén és 2015 elején a média által felkapott formaldehid hisztériáról már több ízben bebizonyosodott, hogy teljességgel megalapozatlan volt. Több orgánum vonta vissza a témában megjelent cikkeit sűrű bocsánatkérések kíséretében. A témában javasolom tekintsék át Clive Bates úr összefoglaló írását (5), amely egyben több elismert kutató ezzel kapcsolatos kritikáját és kutatását is idézi. Jelezném továbbá, hogy nem az utántöltő folyadékban mutattak ki a hibás kísérletek formaldehidet, hanem annak elpárologtatott gőzében. Hivatkoznék továbbá az előző bekezdésben taglaltakra, az egészségügyi határértékre, és különös tekintettel a dohányfüsttel összehasonlított mennyiségekre való tekintettel.

„A forgalmazók szerint az e-cigaretta segíti az embereket leszokni a dohányzásról, és semmi sem bizonyítja a feltételezett káros hatásait. Ennek ellent mond egy 2015-ben publikált amerikai tanulmány, amely szerint az elektronikus cigarettát szívó tinédzserek nagyobb valószínűséggel szoknak rá a rendes cigarettára, mint azok, akik nem használnak e-cigarettát”

Semmiféle ok-okozati összefüggés nincs ezen állítások között. A feltételezés, amely szerint az e-cigarettát használó tinédzserek nagyobb valószínűséggel szoknak rá a rendes cigarettára, mégis milyen módon mond ellent annak az állításnak, hogy semmi sem bizonyítja annak feltételezett káros hatásait. Ajánlom figyelmükbe Michael Siegel professzor témában közölt elemzését (6), amely lényegesen kevésbé hatásvadász módon, a tényekre szorítkozva elemzi az amerikai fiatalok e-cigarettával kapcsolatos statisztikai adatait, és nem meglepő módon más konklúzióra jut. Az Önök által említett JAMA tanulmány egyúttal azt is kimutatta, hogy a szóban forgó fiatalok között kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy az e-cigaretta használat következtében később szivarozni fognak, mintsem cigarettázni, amely megállapítás már önmagában remekül szemlélteti a tanulmány életszerűségét.

Végezetül szeretném felhívni figyelmüket a brit orvosi kamara (Royal College of Physicians) kettőszáz oldalas tanulmányára (7), amely a téma legfrissebb és legátfogóbb összefoglaló elemzése jelenleg. Mielőtt a jövőben ismét elképesztő valótlanságokat állítanának az elektromos cigarettával kapcsolatban, érdemes lenne kollégáiknak tanulmányozni azt.

Tisztelettel jelezném, hogy amennyiben helyreigazítási kérelmemnek nem adnak helyt, úgy kénytelen leszek felügyeleti szerveikhez panasszal fordulni.

Üdvözlettel,

Pifkó Krisztián

(1) http://rtl.hu/rtlklub/hirek/karos-lehet-az-elektromos-cigaretta-is
(2) http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db217.pdf
(3) https://www.e-cigarette-forum.com/forum/threads/two-new-large-us-surveys-find-15-21-million-vapers-3-2-4-3-million-vapers-no-longer-regularly-smoke-cigarettes.656237/
(4) http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/adult_data/cig_smoking/
(5) http://www.clivebates.com/?p=2706
(6) http://tobaccoanalysis.blogspot.hu/2015/12/new-national-survey-refutes-cdc-claim.html
(7) https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr268700256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása