az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik a Trafikmutyi 2 törvény miatt

2015. december 18. - mujo

A ma délután egykor tartott sajtotájékoztatóján Szávay István képviselő úr, a Jobbik alelnöke, támogatásáról biztosította a magyar elektromos cigaretta használókat, és ellenzéki képviselőtársai csatlakozását kérte kezdeményezésükhöz, amelynek keretében kettős alkotmánybírósági normakontrollt kérnek az élet- és egészségellenes, valamint magántulajdon ellenes, kedden T/7404-es számon megszavazott törvénymódosítás ellenében, amennyiben Áder János köztársasági elnök úr aláírja azt. A sajtótájékoztató vendégeként, mint a Villanypára Egyesület szóvivője, én is szólhattam néhány szót a média munkatársaihoz.

Ezúton is szeretném megköszönni a meghívást, és az elektromos cigaretta fogyasztók, és az elektromos cigaretta, mint életmentő eszköz ellehetetlenítése ellen folytatott küzdelmünk támogatását. Reméljük, hogy az ellenzéki pártok képviselői kellő számban csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról részletesen is beszámolt az AlfaHír portál A Fidesz bemutatja: Trafikmutyi 2. című cikkében. Amennyiben a média más képviselői is tudósítanak az eseményről, a bejegyzést frissíteni fogom.

A sajtótájékoztató során elhangzott beszédem a helyzet jellemzését illetően a következő volt:

Semmi sem mutatja jobban az elektromos cigaretta ellen folytatott boszorkányüldözést, mint az a tény, hogy az egészségügyi szaktárca tavaly ilyenkor még gyógyszerré próbálta minősíteni azt, ugyanarra az uniós jogharmonizációra hivatkozva, amellyel most a trafikokba száműzi, használóit pedig a dohányzásra kijelölt helyek egészségkárosító füstjébe zavarja. Ami tavaly még gyógyszer, az ma mérgező, rákkeltő, dohányzásra rászoktató veszélyforrás az illetékesek szerint. Valójában természetesen egyik állítás sem igaz.

A törvénymódosítás háttéranyagaként szolgáló dokumentum hiteltelensége egy laikus számára is nyilvánvaló, ha megvizsgálja az abban található csúsztatásokat, arányhamisításokat, és a tényként megfogalmazott, bizonyítást sosem nyert feltételezéseket.

A szaktárca megszegte korábbi írásos ígéretét is, amelyben arról biztosították egyesületünket, hogy helyet kap majd a törvényt előkészítő munkacsoportban. Az elmúlt évek során megkereséseink ellenére egyetlen érdek-képviseleti csoporttal sem egyeztettek, egyetlen hús-vér e-cigaretta használót sem kérdeztek meg soha arról, hogy a való életben hogyan is működik az, amiről nekik csak homályos elképzeléseik vannak.

Mindeközben a brit egészségügy beépíti leszokást támogató programjába az elektromos cigarettát, és minden dohányosnak bátran ajánlja kipróbálását, hiszen a hiteles tudományos bizonyítékok tükrében a legkonzervatívabb becslések szerint is legalább 95%-kal kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás. Angliában érdekes módon azt is meg tudják oldani, hogy a szakboltok és az e-kereskedelem megtartása mellett legyenek képesek biztosítani a fiatalkorúak védelmét.

Nekünk, elektromos cigaretta használóknak legfeljebb sejtéseink lehetnek arról, hogy valójában milyen motiváció húzódik meg az elektromos cigaretta ellehetetlenítése mögött. A statisztikák és tudományos bizonyítékok fényében azonban tisztán látható, hogy a jelenlegi intézkedéseknek sem a dohányzás visszaszorításához, sem a nemdohányzók védelméhez, sem a fiatalkorúak védelméhez nincsen köze.

Hétfői egész napos Kossuth téri demonstrációnkkal Áder Jánoshoz fordultunk, arra kérve a Köztársasági Elnök urat, hogy küldje alkotmányos normakontrollra a törvénymódosítást, mert az rossz, hibás feltevésekre épül, élet- és egészségellenes, és a magyar emberek érdekeivel ellentétes célokat szolgál. Hozzá kellett fordulnunk, mert a kormánypárt elvette azon lehetőségünket, hogy önállóan alkotmánybírósági panasszal élhessünk.

Az elektromos cigaretta egyetlen bűne, hogy népszerűsége és hatékonysága révén veszélyt jelent a dohány- és gyógyszeripar, valamint a kormányzat érdekeltségeire. Az elektromos cigaretta használat nem dohányzás, használója környezetére nem jelent veszélyt, így a nemdohányzók védelme minket is ugyanúgy megillet, mint bárki mást. Ehelyett úgy tűnik büntetést érdemlünk, mert találtunk egy, az egészségügy által kínált maradi alternatíváknál hatékonyabb, szenvedéstől mentes megoldást a dohányzás kiváltására.

A trafikokba való száműzés pedig, amelyek sem a minőségi, széles választékkal rendelkező e-cigaretta piac fenntartásában nem érdekeltek, sem az időigényes, szakmailag felkészült kiszolgálásra nem alkalmasak, nem egyéb, mint a hazai elektromos cigaretta használat lassú elsorvasztása.

Az elektromos cigaretta világszerte életeket ment, ha hagyják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr138182224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása