az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Véleményezés a jövedéki adóról szóló törvény módosításának tervezetéhez

2016. április 01. - mujo

Levelem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz:

Tisztelt Hölgyem, Uram!

A jövedéki adóról szóló törvény tervezett módosításával kapcsolatban ezúton szeretném véleményezni a tervezet 145.§ (1) e) pontjának tartalmát.

Az elektromos cigaretta utántöltő folyadékára kivetni tervezett milliliterenkénti 55 forintos jövedéki adó ötletével és mértékével súlyos problémák vannak, kérem engedje meg, hogy röviden kifejtsem, hogy melyek ezek.

A) Indokolatlan, élet- és egészségellenes adóteher

Az elektromos cigaretta és utántöltője nem dohánytermék. Definíciója szerint a dohányzás közismerten egészségkárosító tevékenységének ártalomcsökkentő alternatívája az elektromos cigaretta, így (kiváltképp ilyen aránytalanul magas mértékű) jövedéki adóval való sújtása az elektromos cigaretta használatának visszaszorításához vezet, amelynek egyenes következménye a felhasználók dohánytermékek fogyasztásához történő visszatérése. A felmérések szerint az elektromos cigaretta használatának második leggyakoribb indoka az egészségvédelem után annak dohányzással szembeni árelőnye. Ezen árelőny kockáztatása, megszüntetése kizárólag az egészségvédelem rovására történhet, amely nem lehet észszerű cél.

B) Példátlan, aránytalanul magas adóteher

A jelenlegi nagy- és kiskereskedelmi ára egy milliliter utántöltő folyadéknak nagyjából bruttó 60 és 100 forint között mozog. Ennek ismeretében a jövedéki adóteher mértéke körülbelül 50-100%-os lenne ezeken a termékeken, szemben a dohánytermékeket sújtó 14-25%-os jövedéki teherrel. Tekintve, hogy a dohánytermékekhez képest egy nagyságrendekkel kevésbé egészségkárosító, egészségügyi kockázatcsökkentő termékről van szó, a tervezett adóteher mértéke felfoghatatlanul aránytalan.

C) Piacromboló adóteher

Az utántöltő folyadékok jövedéki termékké nyilvánítása ellehetetleníti a piac független szereplőit, amelyek döntő többsége mikro- és kisvállalkozás, ezáltal a tervezet a dohánygyáraknak kedvez, amelyeknek nem okoz gondot a jövedéki termékek gyártásával és forgalmazásával járó költségteher viselése, szemben a piac független szereplőivel.

Fentiek fényében kérem az illetékeseket, hogy fontolják meg az elektromos cigaretta utántöltő folyadékoknak a jövedéki termékek köréből történő teljes kihagyását.


Tisztelettel,

--
Pifkó Krisztián

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr818550816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása