az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gyújtsuk fel! Gyújtsuk fel!

2016. július 30. - mujo

Valószínűleg szokás szerint beteríti majd a hazai sajtót a legújabb elbaltázott tanulmány híre, amely két újabb rákkeltő anyagot fedezett fel az e-cigaretta gőzében. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, nem, nincs itt semmi baj, megint csak szétégetett egy CE4-es kazánt pár idióta a tudomány nevében.

the_crow_fire_bird.jpgA holló c. film egy jelenete

A publikáció érdekessége, hogy forrásként jelöli meg Dr Farsalinos száraz slukkos kísérletét, amellyel ő a formaldehid hisztériára (és a hasonlóan silány dilettáns tanulmányok sorára) szeretett volna pontot tenni, láthatóan sikertelenül, mert a kutatók odáig nem jutottak el az olvasásban, hogy leessen nekik, hogy egy matuzsálem kazánt maximum teljesítménnyel szárazon égetni bár mérsékelten érdekes, de a készülékek mindennapos használatához már nem sok köze van.

Ahogyan az sem kimondottan életszerű, hogy 80-280 fokon főzik (illetve inkubálják, hogy tudományosabban hangozzon) az e-liquidet, és nohát, mindenféle kellemetlen dolgot találnak. Tegye fel a kezét, aki 280 fokon kifőzi a levesét, vagy esetleg olyan kazánja van, amely az összes levest egyszerre felforralja, és nem csak a fűtőszálat melegíti. Nem látom a kezeket. Vajon miért?

Farsalinos doki kísérletéből azt is tudhatjuk, hogy a szuper CE4 kazán 4.2V felett meghajtva exponenciálisan több aldehid és más rosszaság szabadul fel, de ez valamiért nem zavarta a kutatókat abban, hogy 4.8V-on küldjék azt a szerencsétlen fűtőszálat, mert úgy "jóval konzisztensebb méréseket tudtak végezni". Értsd: ekkor jöttek ki jó nagy számok. Hogy normális üzemben nem, vagy alig voltak kimutathatóak ezek a vegyületek, az nem eredmény, az az igazi eredmény, ha maximum teljesítményen, szárazon izzó fűtőszállal mérnek valamit, elvégre minden gőzlér így használja a készülékét, hogy direkt egy kisebb vegyi üzem heti termelését szipanthassa tüdőre, békésen alámerülve egy olyan ízvilágban, mintha sósavval öblögetne. Nyilván, nem?

Arról, hogy valami érthetetlen okból kifolyólag 5 másodperces slukkokkal dolgoztak a kazánon, 25 másodpercenként rászívva, mindezt huszonöt percen keresztül, az egészet kilencszer megismételve, inkább ne is beszéljünk. Hogy ebből mégis mit akartak kihozni, a pánikkeltésen kívül, az egy rejtély.

A kísérletben itt-ott még szerepelt egy Aerotank is, de nem sok rivaldafény jutott neki, rendre lényegesen jobb értékeket mutatott, mint az ősi CE4, így valószínűleg inkább hanyagolták, nehogy lehúzza a szénné égetett CE4 borzalmas mutatóit.

De mi ez a két rettenetes anyag, amit nagy nehezen kiégettek a kutatók a levesekből?

A propilén-oxid vélhetően a nem eléggé tiszta minőségű PG-ben van jelen. Karcinogén osztályozása szerint az aloe-verával és a savanyúságokkal van egy kategóriában, illetve azzal, ha ácsként, asztalosként, vagy vegytisztítóként dolgozik valaki. A NIOSH szerint a napi, biztonsággal belélegezhető maximuma 998 mg, így a kísérletben szereplő legrosszabb minőségű e-liquidből napi több, mint 100ml-t kellene elpöfékelnie valakinek maradéktalanul, hogy megközelítse az egészségre ártalmas határértéket.

A glicidol karcinogén osztályozása szerint a forró italokkal, a vörös hússal, vagy a fodrászként való munkavégzéssel van egy kategóriában. Az Aerotankkal rendre nyolcszor kevesebb mennyiséget mértek, mint a rommá égetett CE4-es kazánnal, így valószínűleg inkább a túlfűtött kazánhoz van köze, mintsem az e-liquid szennyeződéseihez. Ettől függetlenül, a glicidol alsó egészségügyi határértéke 264 mg naponta, így a kísérlet szerint vagy kb napi fél liter levest kell elpöfékelni Aerotankkal, vagy napi 70 ml-t kell kizárólag száraz slukkal elfogyasztani, hogy megközelítse az ember az egészségre veszélyes mennyiséget. Egyik sem egy életszerű forgatókönyv.

Ennyi lenne nagyjából a kísérlettel kapcsolatos érdemi információ, a többi mezei pánikkeltés és a bulvármédia klikkhajhászása. Ismét jött néhány fogalmatlan kretén, kísérletezgettek egyet teljesen valószerűtlen körülmények között, rommá égettek egy CE4-es kazánt, aztán büszkén széthirdették az ostobaságukat a szélrózsa minden irányába.

A cikkhez az alábbi elemzéseket használtam fel:
Shawn C. Avery: No, they didn't find new carcinogens in your e-cigarette vapor
Paul Barnes: Outpourings of Hot Air

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr598923792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása