az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Szép új világ

2016. május 19. - mujo

Holnaptól, május huszadikától lezárul egy korszak. Kellemetlen lesz nekünk, e-cigaretta használóknak, de még kellemetlenebb a dohányosoknak, akik közül sokan az életükkel fognak fizetni az új, teljesen tévúton járó szabályozásért. Nehéz optimistának lenni ezekben a napokban, de én azért megpróbálom. Az alábbiakban felvázolom, hogy szerintem milyen jövő vár ránk, és az e-cigarettára úgy általában.

Az angolok még az idén meg fogják torpedózni a TPD-t, és liberális, bizonyítékokon alapuló szabályozást vezetnek be helyette. (Kérlek, kérlek, ne lépjetek ki!)

A jelenség lassan, de tovább fog gyűrűzni, ha EU tagállam marad a szigetország, ha nem, legkésőbb, amikor a friss adatok alapján egyértelmű lesz, hogy Anglia messze elhúzott a dohányzás visszaszorítása terén az e-cigarettának köszönhetően.

Franciaország és Németország maximum két éven belül követi Angliát a szabályozások terén.

Az EU fő befizetőinek ellenszegülését követően az Európai Bizottságnak nem lesz más választása, mint a dohánytermék direktíva felülvizsgálatát kezdeményezni. Kitalálnak majd valami jól hangzó kibúvót az arcvesztés elkerülésére, például hogy nem állt még rendelkezésre elegendő bizonyíték a TPD megalkotásakor.

Legkorábban 2018-ban, de legkésőbb 2022-ben a TPD e-cigarettára vonatkozó cikkelye tokkal-vonóval átalakításra kerül, nagyjából ezzel egy időben, brutálisan megkésve, a WHO is zászlajára tűzi az ártalomcsökkentés jelszavát.

Időközben itthon, az egészségpolitika minden mesterkedése ellenére, de nem fog megtorpanni az e-cigaretta terjedése, vagy a szabályozás keretén belül, vagy feketén, de terjed tovább. Túl későn léptek, túl sokan lettünk. Eddig is szájhagyomány útján terjedt a gőzölés művészete, eztán is így fog. Hiába szajkózza Demjén és Horváth a médiában, hogy nem segít, már csak a legbutábbak dőlnek be nekik. Mondhatják, hogy nincsen bizonyíték, amikor jóformán mindenki ismerősi körében mára békésen e-pöfékel a dohányzás helyett egy-egy két lábon járó, élő bizonyíték.

Magyarország, amennyiben a 2018-as választások nem hoznak érdemi változást, ezen a fronton nem szabadságharcol majd az Unióval, az egészségügy ludditái ifjúságvédelemnek álcázva tovább erőltetik hazugságaikat, a lehető legtovább életben tartva az esztelen és kártékony szabályozást.

Ha lesz változás 2018-at követően, az valamelyest gyorsítja majd az itthoni folyamatokat, de mivel a probléma gyökere nem pártpolitikai eredetű, a NEFI-ÁNTSZ-Korányi tengely levágott fejű csirkeként megpróbál majd még tovább szaladgálni a szemétdomb körül.

A magyar egészségpolitika évekkel később fogcsikorgatva, de hátraarcot csinál, és az EU-s jogharmonizációra keni korábbi orbitális baklövését.

Legkésőbb 2024-től ismét szabadon lehet majd gőzölni az EU teljes területén. Csak győzzük kivárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr628730204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása