az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Kiderült: szívrohamot okoz az e-cigaretta! Vagy mégsem?

2018. február 28. - mujo

Stanton Glantz professzor az e-cigarettával kapcsolatos kutatások Münchausen bárója, az ember már előre fogja a fejét, mikor nyilatkozni látja, hogy ezúttal épp hol lódít. Nyugalom, most sem hagy minket cserben!

Tovább

Hogyan csináljunk bolhából elefántot

Ismét felkapni készül a sajtó egy tudományos kutatást, amely saját szavaival élve "megkérdőjelezi, hogy az e-cigaretta valóban kevésbé káros-e, mint a dohányzás". Nézzük, hogyan lesz a bolhából elefánt.

elephant-114543_640.jpg

Tovább

Bréking: első fokon pert vesztett a Törvényszéken az EMMI

Pont került első fokon a jó másfél éve indított közérdekű adatigénylési per végére, a Törvényszék gyakorlatilag mindenben nekem adott igazat, és megállapította az alperes jogsértő magatartását. A szeptember 29-én kelt ítélet értelmében az alperes Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 napon belül köteles kiadni az alábbiakat:

itelet-pk-nefi-emmi.jpg

Tovább

FDA, USA: Az e-cigaretta, mint a megoldás eszköze

Rendkívül érdekes fordulatot vett az Egyesült Államokban az e-cigaretta szabályozása. Az Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) élére nemrégiben kinevezett Scott Gottlieb tegnapi nyilatkozatában, ellentétben nyíltan e-cigaretta ellenes elődjével, már egy jóval pragmatikusabb jövőképet fest az e-cigaretta szabályozását és annak lehetséges szerepét illetően.

scott-gottlieb-fda.pngForrás: Clive Bates: Huge FDA announcement on future tobacco and nicotine strategy

Tovább

Ismét Global Forum on Nicotine!

A konferencia programja

A Villanypára Egyesület jóvoltából idén is lehetőségem van részt venni a varsói Global Forum on Nicotine konferencián. A csütörtöktől szombatig tartó eseménysorozaton először a dohányzás ártalomcsökkentésével foglalkozó civil szervezetek képviselői ülnek össze, majd elszabadulnak a fékek, és a legfrissebb kutatások, elemzések és felmérések eredményeit tolmácsolják a terület legnagyobb nevei. Ahogyan tavaly, idén is igyekszem naponta élőben bejelentkezni egy összefoglaló erejéig, az Ecigitesztek Facebook oldalán.

Bréking: adatokat küldött a Korányi

Tizenöt hónap türelmes várakozást követően ma megküldte számomra az általam kért közérdekű adatokat Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Intézet főigazgatója, amelyet ezúton is tisztelettel köszönök. Az adatcsomag tíz darab e-mailt tartalmaz Dr. Horváth Ildikó levelezéséből, csatolmányokkal együtt. A levelezés részletes feldolgozása és elemzése jövő héten várható, de előzetes átfutása alapján nincs híján meredek dolgoknak.

Tovább

The Switch - egy váltás, és legyőzted a dohányzást

Az angol Nemzeti Leszokástámogató és Oktató Központ és a New Nicotine Alliance közös rövidfilmje az elektromos cigarettáról, hús-vér felhasználókkal, akiknek már sikerült váltaniuk. Magyar felirattal!

Az ízesítések fontossága az elektromos cigaretta viszonylatában

Egy rögtönzött felmérés keretében, 534 válaszadó segítségével arra próbáltam fényt deríteni, hogy a felnőtt elektromos cigaretta használók körében milyen jelentőséggel bír az ízesítések jelenléte a dohányzással való felhagyást illetően, továbbá arra, hogy az ízesítések tilalma milyen következményekkel járhat körükben.

Tovább

Na, ez az aggasztó...

...nem pedig a korábban sosem dohányzó, 1 ezrelék alatti e-cigarettázó fiatal. A Princeton Egyetem friss tanulmányának (1) sajtóközleménye szerint az e-cigaretták vásárlásának korhatárossá tételét követően 19.2%-ra, 2.1%-kal nőtt a tinédzserkorú kismamák dohányzása, közülük a 18 éven alattiak körében pedig 13.8%-ra. Messzemenő következtetést ebből levonni még nem lehet, de egyre szaporodnak az adatok arra vonatkozóan (2,3), hogy az e-cigarettát érintő korlátozások fordítottan hatottak a dohányzás visszaszorítására az amerikai fiatalok körében.

1. The effect of e-cigarette minimum legal sale age laws on traditional cigarette use and birth outcomes among pregnant teenagers
2. How does electronic cigarette access affect adolescent smoking?
3. The influence of electronic cigarette age purchasing restrictions on adolescent tobacco and marijuana use

süti beállítások módosítása