az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

5 éve teljes gőzzel

2016. augusztus 20. - mujo

Ma van az ötödik évfordulója, hogy egyáltalán nem dohányzom, és minden túlzás nélkül állíthatom, hogy mindezt kizárólag az elektromos cigarettának köszönhetem. Fél évtized gőz, két évtizednyi füstöt követően. Rövid visszatekintés ez az írás, a volt dohányos szemszögéből.

img_20160820_145255.jpg

Tovább

Jó kezekben az egészségünk

444: Nem illegális a szer, és ennyi

Egy kicsit off-topic, de mindenképp parádés kontraszt, hogy miközben a NEFI és az ÁNTSZ a nikotinfüggők új generációjának rémképétől álmatlanul forgolódik éjszakánként, Demjéntől Horváthon át Ónódi-Szűcsig az egészségpolitika hagymázas őrültségeket vartyog az e-cigarettával történő ártalomcsökkentés fiktív veszélyeiről a médiában, és mindössze pár év aknamunkájával kevés híján teljesen tönkreverték a piacát annak az eszköznek, amivel eddig milliók tették le önállóan a cigarettát (bohócot csinálva az egészségpolitika masszív pénzeket felemésztő, harmatgyengén muzsikáló leszoktató módszereiből), addig a herbál pusztító, és röhej, de legális diadalmenete látszólag teljesen hidegen hagyja a nép egészségének felszentelt őrizőit. Biztosan jó helyen vannak azok a prioritások, srácok? Mert innen nézve nagyon nem úgy tűnik. Innen nézve a macskám etetését nem bíznám rátok, mert inkább hagynátok éhenhalni, nehogy még félrenyeljen evés közben.

Egészségpolitikai visszaélések Magyarországon az ártalomcsökkentés ellehetetlenítésére

Az Amnesty International Magyarország számára elkészült egy összefoglaló, amely 2012-ig visszamenőleg összegzi a magyar egészségpolitika berkeiben tapasztalható megkérdőjelezhető és jogellenes lépéseket a dohányzás ártalomcsökkentés terjedésének megakadályozására.

A dokumentum nyilvános, és szabadon felhasználható a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően.

Bréking: legális lesz a nikotinos e-cigi Új-Zélandon

Az új-zélandi kormány nem viccelt, amikor A Billion Lives bemutatóját követően bejelentette, hogy felülvizsgálják a nikotinos e-cigarettára vonatkozó tilalmat. A mai nappal hivatalos: elrendelték ezen termékek legalizálását, és várják a javaslatokat a pontos szabályozást illetően.

glover-biebert-vaping-nz.jpg

Tovább

Gyújtsuk fel! Gyújtsuk fel!

Valószínűleg szokás szerint beteríti majd a hazai sajtót a legújabb elbaltázott tanulmány híre, amely két újabb rákkeltő anyagot fedezett fel az e-cigaretta gőzében. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, nem, nincs itt semmi baj, megint csak szétégetett egy CE4-es kazánt pár idióta a tudomány nevében.

Tovább

Küzdelem egymilliárd életért

"Amikor láttam ezeket a figurákat a készülékeiket szipákolva, eleinte azt gondoltam, hogy sültbolondok. Ma már szívem szerint megölelném mind, mert már tudom, hogy csak az életüket próbálják menteni a dohányzástól". Aaron Biebert rendező beszél az e-cigarettáról, A Billion Lives című dokumentumfilmről, és a közelgő amerikai premierről.

Véleményezés a 32430-1/2016/JOGIEÜ számú miniszteri rendelet előterjesztéséhez

Az alábbi véleményezést az elektromos cigaretta termékek forgalmazásának bejelentésével kapcsolatos, termékenkénti 475.000 forintos igazgatási szolgáltatási díjakra vonatkozó miniszteri rendelet kapcsán a mai napon megküldtem a véleményezésekkel kapcsolatosan kijelölt illetékes, Dakos Zsuzsanna részére.

Tovább

Pörre föl! Szeptemberben tárgyalás a NEFI ellen.

Elfogadta a Fővárosi Törvényszék a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet ellen közérdekű adatigénylés jogszerűtlen és indokolatlan elutasítása miatt benyújtott keresetemet. A per első tárgyalására 2016. szeptember 15.-én kerül sor, az V. kerület Markó utca 27. alatt, a III. emelet 317. számú tárgyalótermében. A tárgyalás Facebook eseménye itt található, szeretettel várok minden érdeklődőt. Az első tárgyalás során bizonyítanom kell majd, hogy a kikért adatok közérdekűek, és a NEFI kezelésében állnak, a NEFI pedig vagy ennek az ellenkezőjét kell, hogy bizonyítsa, vagy azt, hogy az adatok kiadásának megtagadása jogszerű és indokolt.

Tarol a Milliárd élet

Az dohányzás ártalomcsökkentésének legkedveltebb és leghatékonyabb módszerét, az elektromos cigarettát eltemetni kívánó gyógyszeripari, egészségpolitikai és jogalkotói körök bizarr és korrupt összefonódásait bemutató másfél órás alkotás a melbourne-i nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, valamint a zsűri fődíját is. Hatalmas siker ez Aaron Biebert-nek és csapatának, és természetesen az ártalomcsökkentés ügyének is. Az elektromos cigaretta életeket ment, azokat az életeket, amelyekről a dohányzás visszaszorításának avíttas, szokj-le-vagy-halj-bele módszertana lelkifurdalás nélkül lemondott.

Kövesd az 'A Billion Lives'-t Facebookon, Twitteren, vagy akár hírlevélben a weboldalán, hogy közelebb kerüljünk egy magyar díszbemutató lehetőségéhez.