az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Kiderült: szívrohamot okoz az e-cigaretta! Vagy mégsem?

2018. február 28. - mujo

Stanton Glantz professzor az e-cigarettával kapcsolatos kutatások Münchausen bárója, az ember már előre fogja a fejét, mikor nyilatkozni látja, hogy ezúttal épp hol lódít. Nyugalom, most sem hagy minket cserben!

facepalm-card.jpg

Balogh Dávid tömör összefoglalóját változtatás nélkül idézem, tökéletesen ábrázolja, hogy Glantz most sem riad vissza attól, hogy elegánsan hátat fordítson az ok-okozati összefüggéseknek, és ott is kapcsolatot kreáljon, ahol nincs.

Megnéztek cirka 70 ezer kórlapot, kórtörténetet (36 697 fő 2014-es adatai, illetve 33 028 fő kórlapja 2016-ból). Megállapították statisztikai számításokkal, hogy a DOHÁNYZÓK átlagosan 2.72-szer több alkalommal kaptak szívinfarktust, mint a nem dohányzók. Azok, akik a kórlapjuk szerint e-cigit szívtak, átlagosan 1.79-szer többször kaptak szívinfarktust, mint a nem dohányzók.

DE azt nagyon kényelmesen elfelejtjük, hogy a legrosszabb USA becslések alapján is az e-cigaretta használók ~90%-a leszokottt vagy leszokóban lévő dohányos!

Kényelmesen elfelejtjük megemlíteni, hogy 2.72-szeres kockázat HELYETT 1.79-szeres kockázatra CSÖKKENT az arány azoknál, akik átszoktak!

Kényelmesen elfelejtjük megemlíteni azt is, hogy az az 1.79-szeres kockázat SIMÁN LEHET attól is, hogy a delikvens előtte X évig dohányzott!

Az MTI kényelmesen kifelejtette azt is, hogy a korábban e-cigarettázó, DE már arról is leszokott alanyoknál 0.68-szoros a kockázat, míg a korábban dohányzó, de már leszokott dohányosok esetén 1.70-szoros a kockázati mutató!

Az MTI azt se közölte (mert így kényelmes még mindig), hogy a magas vérnyomással küszködők kockázati mutatója 2.32-szeres, a magas koleszterinszinttel küszködőké 2.36-szoros, a cukorbetegeké pedig 1.77-szeres! Az életkor sem mindegy: 10 évenként 1.65-szörös növekedést mutattak a statisztikáik

Jó hír, de ez sem szenzáció: a nők esetén a szívinfarktus sokkal ritkább, 0.47-szeres a kockázati mutatójuk.

Na, ebből vonta le ez a sarlatán Glantz azt a következtetést, hogy ha a bagózás ("2.72, na jó, kerekítsünk háromra") háromszoros kockázat, az e-cigarettázás pedig cirka kétszeres (nagyvonalú leszek, 1.79 az már majdnem 2!), akkor a KETTŐT ÖSSZEADOM!

Ennyit arról, hogy most végre kiderült, hogy mennyire káros az e-cigaretta. Kedves sajtó, igen, kiderült, még 2015-ben, legalább 95%-kal kevésbé, mint a dohányzás.

Stanton Glantz hagymázas hülyeségei helyett olvassunk inkább Polosa professzortól, akinek 2017-es tanulmánya 3.5 éven keresztül vizsgált korábban sosem dohányzó, de elektromos cigarettázó alanyokat, és az égegyadta világon semmilyen káros egészségügyi következményt nem sikerült kimutatnia. Ezt persze nem szajkózza a média.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr6513704256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása