az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

FDA, USA: Az e-cigaretta, mint a megoldás eszköze

2017. július 29. - mujo

Rendkívül érdekes fordulatot vett az Egyesült Államokban az e-cigaretta szabályozása. Az Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) élére nemrégiben kinevezett Scott Gottlieb tegnapi nyilatkozatában, ellentétben nyíltan e-cigaretta ellenes elődjével, már egy jóval pragmatikusabb jövőképet fest az e-cigaretta szabályozását és annak lehetséges szerepét illetően.

scott-gottlieb-fda.pngForrás: Clive Bates: Huge FDA announcement on future tobacco and nicotine strategy

Az eredeti szabályozás egy éven belül tönkretette volna a teljes amerikai e-cigaretta piacot, megfosztva a dohányosokat attól a lehetőségtől, hogy innovatív, hatékony és változatos termékekhez jussanak hozzá, ha a dohányzás helyett annak elhanyagolhatóan alacsony egészségkockázatot jelentő alternatívája mellett döntenének.

A Gottlieb által felvázolt többszintű terv egyfelől csökkenteni kívánja az égetéssel fogyasztott dohánytermékek nikotintartalmát, hogy a fogyasztásuk által okozott függőség megszűnjön, de legalábbis kezelhető mértékűvé zsugorodjon, másrészt bizonyítékokon alapuló keretet kíván nyújtani a csökkentett egészségügyi kockázatot jelentő termékek forgalmazásának és fogyasztásának, nyitott hozzáállással megközelítve az azokban rejlő egészségügyi előnyök kiaknázásának lehetőségét.

Az FDA új vezetőjének saját szavaival (a lényeget kiemelve):

Az elmúlt néhány év során olyan új termékcsoportok kialakulásának és elterjedésének lehettünk szemtanúi, amelyek úgy képesek nikotint juttatni a szervezetbe, hogy eközben nincs szükség dohány elégetésére.

A dohányfogyasztásnak tulajdonítható megbetegedések és halálozások túlnyomó része a cigarettázástól való függésre vezethető vissza. Ez a függés hosszú távú, folyamatos használatot eredményez, de a betegséget az egészségkárosító vegyi anyagoknak való kitettség okozza.

A megoldás kulcsa abban rejlik, hogy új, és minden részletre kiterjedő megközelítést alkalmazzunk a nikotin fogyasztásának szabályozására. Miért a nikotin? Mert a nikotin az, amely központi eleme magának a problémának, valamint végső soron megoldás a függőség és az égetéssel fogyasztott dohánytermékek által okozott egészségkárosítás kérdésére.

A nikotin a cigarettafüst részecskéivel elegyedve nem csupán rendkívül addiktív, de a betegség és a halál vegyi kombinációjának addiktív egyvelege.

De a nikotin nem felelős közvetlenül azért a rákos-, légúti- és keringési megbetegedésekért, amely évente amerikaiak százezreinek okozza halálát.

A dohányban található egyéb vegyi anyagok, és a dohány elégetésével keletkező füst az, amely közvetlenül és elsődlegesen felelős a megbetegedésekért és halálozásokért, nem pedig a nikotin.

Friss szemmel kell tehát a nikotinra tekintenünk, és arra, hogy az általa okozható függőség hogyan viszonyul a beviteli módszerének potenciálisan egészségkárosító hatásához.

A nikotin szerepét tekintve, a probléma maga nem pusztán a nikotin. A probléma oroszlánrésze maga a beviteli módszer, ahogyan a nikotin fogyasztásra kerül. Keverd össze az égő cigaretta füstjének részecskéivel, és a beviteli módszer halálos lesz. De juttasd be a nikotint a gyógyászati termékek segítségével, a dohánytermékekben található egyéb vegyi anyagok nélkül, és máris egy olyan anyagról van szó, amely az FDA szerint is biztonságos, és segít a dohányosoknak a leszokásban.

Észre kell vennünk, hogy a nikotin fogyasztásának van egy bizonyos kockázati görbéje. A görbe egyik végén találhatóak a hagyományos cigaretták, a másik végén pedig a gyógyászati célú nikotinos termékek.

Fel kell ismernünk ugyanakkor az innovációban rejlő potenciált, amely kevésbé egészségkárosító termékek létrejöttéhez vezet, amelyek az FDA felügyelete alatt a megoldás eszközei lehetnek. Bár még sok kutatásra van szükség ezeknek a termékeknek az egészségkockázatait illetően, nem szabad elmennünk lehetséges előnyös hatásai mellett.

A kockázati görbe, és azon tény ismeretében, hogy minden út a cigarettához vezet, mint a probléma elsődleges forrása, egy olyan világot kell elképzelnünk, amelyben a cigaretta elveszti függőséget okozó hatását a nikotintartalmának csökkentésével, és egy olyan világot, amelyben a csökkentett egészségkockázatot jelentő alternatívák, amelyek hatékonyan képesek kielégítő szintű nikotin bevitelére, elérhetőek az azokat igénylő felnőttek számára.

Azon lehetőségek keresése, amelyek odáig csökkenthetik a cigaretták nikotintartalmát, hogy azok ne okozzanak, vagy csak minimális függőséget okozzanak, miközben az égetéssel nem járó termékek, mint például az e-cigaretták nikotintartalmán nem változtatunk, sarokköve az új, és lényegesen átfogóbb megközelítésünknek a hatékony dohányzás-visszaszorítást illetően.

Ezen az úton haladva, friss, és nyitott szemmel kell tekintenünk az égetéssel nem járó termékek palettájára is. Ezért a Dohánytermék Központunk egyik feladata, hogy újragondolja a jelenlegi szabályozást olyan módon, amely támogatja azon újításokat, amelyek pozitív közegészségügyi eredményeket jelentenek, és amely szabályozás átlátható, nem jár meglepetésekkel, és hosszú távon is fenntartható.

Reményeim szerint mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy miféle előnyökkel jár a dohányosok számára azon termékek helyes módon szabályozott piaca, amelyek úgy biztosítják a nikotin fogyasztását, hogy ahhoz nem kell dohányt lángra lobbantani. Még nagyobb előnyökkel járhat mindez azon dohányosok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak leszokni.

Nekünk, szabályozással foglalkozóknak, kötelességünk nyitott módon megvizsgálni az új technológiák által jelentett potenciális közegészségügyi előnyöket és kockázatokat.

Hogy elegendő idő álljon rendelkezésünkre eme keretrendszer kialakítására, arra utasítom a Dohánytermék Központot, hogy vizsgálja felül a jelenlegi szabályozás különféle előírásait.

Biztosra kell mennünk, hogy a megfelelő egyensúlyt találjuk meg mindebben, amely biztosítja, hogy az FDA elláthassa elsődleges szerepét, a fogyasztók védelmét, ugyanakkor támogatja az újításokat a nikotinfogyasztás potenciálisan kevésbé egészségkárosító formáit illetően.

Válaszúthoz érkeztünk a dohányzás visszaszorítását illetően. Adott a lehetőségünk arra, hogy a jelenlegi dohányosok tízmillióinak, és a következő generációk fiataljainak életkörülményein javítsunk. Ha érdemben szeretnénk közegészségügyi eredményeket elérni, kénytelenek vagyunk kritikus szemmel tekintenünk a dohányzáshoz való hozzáállásunkra, hogy biztosak lehessünk benne, hogy megfelelő szabályozást alkalmazzuk ezeknek a termékeknek a megítélésére, és jóval jobban kell fókuszálnunk magára a nikotinra.

Egyfelől ott a folyamatos, megosztó vita az e-cigaretták előnyeit és kockázatait illetően. Kevés előrelépés történt, miközben a két oldal állóháborút folytat az új technológia által jelentett ártalomcsökkentés előnyeit és hátrányait illetően. Mindkét oldal meggyőződéssel hiszi, hogy igaza van, de előrelépést keveset tapasztalhattunk, közös nevezőt pedig szinte egyáltalán nem. Másrészről ott az előremutató ösvény, amely átalakítja a nikotint övező vitát.

Ha vannak megválaszolatlan kérdések az előnyöket és kockázatokat illetően, ha nincsenek, itt vannak ezek a különféle új technológiák, amellyel aki akar, nikotint vihet a szervezetébe, a dohány elégetésével keletkező füst belégzésének halálos kockázata nélkül.

Ha nem változtatunk a kijelölt csapásirányon, a most élő gyerekek közül 5.6 millió veszti majd idő előtt életét a dohányzás miatt. A nikotinra irányuló megújult fókusz segíthet abban, hogy egy olyan világot teremtsünk, amelyben a cigaretták többé nem teszik függővé az elkövetkező generációk gyermekeit, és amelyben a nikotint fogyasztani kívánó felnőttek alternatív, kevésbé egészségkárosító módon juthatnak hozzá ahhoz.

Óriási fejleménynek tartom a Gottlieb által felvázolt új, pragmatikus csapásirányt, amely elképesztő kontrasztot mutat az FDA korábbi, ideológiai alapú, e-cigaretta és ártalomcsökkentés ellenes propagandát szajkózó hozzáállásához képest.

Csak remélni tudom, hogy ez, és a néhány hete bejelentett, ártalomcsökkentésre alapozott Füstmentes Anglia terv végre felnyitja a szemét a hazai döntéshozóknak is, és Magyarország is elindul végre egy olyan irányba, ahol nem saját magát gúzsba kötve folytat szélmalomharcot a dohányzás okozta problémákkal, a világ sereghajtói között.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr3512698183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása