az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Az ízesítések fontossága az elektromos cigaretta viszonylatában

2017. február 15. - mujo

Egy rögtönzött felmérés keretében, 534 válaszadó segítségével arra próbáltam fényt deríteni, hogy a felnőtt elektromos cigaretta használók körében milyen jelentőséggel bír az ízesítések jelenléte a dohányzással való felhagyást illetően, továbbá arra, hogy az ízesítések tilalma milyen következményekkel járhat körükben.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki az idő rövidsége ellenére kitöltötte a kérdőívet!

minisurvey-flavors-1.png

A válaszadók 78.1%-a szerint valószínűtlen, hogy a mindenféle ízesítést nélkülöző elektromos cigaretta hatékony segítség lett volna számukra a dohányzás kiváltására. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ez valójában mit is jelent: ezek az emberek feltehetően a se íze, se bűze e-cigarettával való találkozást követően maradtak volna a hagyományos dohányzás mellett.

Magam is ebbe a csoportba tartozom, ha nem lett volna lassan hat évvel ezelőtt a rengeteg változatos ízű utántöltő, pusztán legyintettem volna az e-cigarettára, mint egy érdekes, de használhatatlan butaságra. Nem egy elrugaszkodott feltételezés, hogy a jelenleg dohányzó, e-cigarettát még nem kipróbáló emberekre ugyanez a sors vár a jövőben.

minisurvey-flavors-2.png

Ha azt vizsgáljuk, hogy az egyik napról a másikra megszűnő ízesítések milyen hatással lennének a jelenleg dohányzás helyett elektromos cigarettát használó felnőttekre, a helyzet akkor sem sokkal rózsásabb. Szándékosan zártam ki az otthoni kevergetés lehetőségét, hogy az eredmények jobban reprezentálják az átlagos felhasználók lehetőségeit.

A válaszadók 70%-a a feketepiac felé fordulna, és onnan próbálná meg beszerezni az ellenőrizetlen minőségű, illegális utántöltőket. Ne feledjük, hogy ez a szabályozás állítólag az egészségvédelem nevében született. Telitalálat.

A válaszadók 16,5%-a úgy gondolja, hogy az élvezeti értékétől megfosztott elektromos cigaretta használata helyett valószínűleg ismét dohányozni kezdene. Ez az eshetőség ismét nem egy kimondott népegészségügyi főnyeremény.

A válaszadók 6,9%-a érzi úgy, hogy felhagyna az elektromos cigaretta használatával, de nem is térne vissza a dohányzáshoz, 6,6%-uk pedig megpróbálna együtt élni az élvezeti értékétől megfosztott termékkel.

A válaszadók összesen pusztán 13,5%-a érzi tehát úgy, hogy valamilyen módon egészségkímélő és egyben legális megoldást tudna találni ebben a helyzetben, a maradék a dohányzás visszaszorítása nevében vagy újra dohányozni kezdene, vagy pedig - és ők a túlnyomó többség - nem legális megoldások keresésére kényszerülne.

Mindezt azért, mert a fiatalkorúakat talán vonzhatja néhány ízesítés - pedig tudható, hogy nem -, amely miatt talán e-cigarettázni kezdenek, amely miatt - pedig szintén tudható, hogy nem - talán dohányozni fognak. Emiatt, a gyakorlatban látványosan nem érvényesülő két feltételezés miatt kell felnőtt, volt dohányos embereket megfosztani a dohányzás ártalomcsökkentésének élvezeti értéket is nyújtó lehetőségétől, mindennemű előzetes hatástanulmány elvégzése nélkül (a hatástanulmány hiányáról bővebben hamarosan).

Messzemenő következtetéseket egy ilyen egyszerű felmérésből természetesen nem lehet levonni, de azt már ez is jól mutatja, hogy az, amit a szakpolitika szeretne elhitetni mindenkivel, hogy az intézkedés egyetlen hatása az, hogy talán kevesebb fiatal adja a fejét a dohányzásra, egyáltalán nem igaz.

És még én konfrontálódom, amikor azt mondom, hogy a magyar e-cigaretta szabályozás elmebeteg, és a szakpolitikai szakértőknek halvány lila gőze nincs arról, hogy mit művelnek valójában, amikor a porcelánboltban trappoló elefántként szabályozósdit játszanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr8512263940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása