az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Az Alkotmánybírósághoz fordultak az e-cigaretta használók

2016. november 15. - mujo

img_20161115_143214.jpg

Benyújtásra került az alkotmányjogi panasz indítvány, amely a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2016. május 20-tól hatályos, az e-cigaretta használatát a dohányzásra kijelölt helyekre kényszerítő rendelkezéseinek megsemmisítését kéri.

Mint ismeretes, az érintett egészségpolitikai intézmények aknamunkájának köszönhetően a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok döntő többségének eltussolása eredményeként született törvénymódosítás az otthonukon kívül a dohányzók számára kijelölt helyekre száműzi az ártalomcsökkentés eszközével élni kívánó, akár évek óta dohányfüstmentes életet élő állampolgárokat.

A tudomány a kérdésben egyértelmű pedig: az elektromos cigaretta használata nem jár a passzív dohányzáshoz hasonlatos, használójának környezetére gyakorolt egészségkárosító hatással. Az e-cigaretta használatának szabályozása ezáltal nem egészségügyi kérdés, pusztán egyszerű társadalmi, együttélési kérdés, amelyet a közforgalom számára nyitott intézmények üzemeltetői korábban is tökéletesen tudtak szabályozni a saját hatáskörükben, jogszabályi rendelkezésekkel történő tiltása nemcsak indokolatlan és felesleges, de a társadalomra nézve káros is.

Az elektromos cigaretta használat összemosása a hagyományos dohányzással az e-cigaretta használók egészségének veszélyeztetése mellett azt a téves és káros üzenetet is közvetíti a lakosság még dohányzó egyharmada felé, hogy az e-cigaretta használata ugyanolyan káros, mint a dohányzás, holott az ártalomcsökkentés egy olyan hatékony eszközéről van szó, amely már több millió volt dohányos számára tette lehetővé a dohányfüsttől való szabadulást világszerte.

A füst öl. Az e-cigaretta életeket ment. Bízzunk benne, hogy az Alkotmánybíróság testülete megsemmisíti ezeket az élet- és egészségellenes rendelkezéseket.

Az Alkotmánybíróságon

Posted by Ecigitesztek on Tuesday, November 15, 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr2111963031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása