az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

13+1 tévhit az e-cigiről

2016. augusztus 05. - mujo

Tévhit, hogy segít a leszokásban. Tévhit, hogy kevésbé káros a dohányzásnál. Te is találkoztál már hasonló hírekkel? Ha elhitted, akkor téged is szépen megvezettek. Itt az ideje, hogy kihúzd a fejed a homokból!

ostriches-head-in-sand2.jpg

1.  Az e-cigarettázás nem leszokás


Ez az állítás pusztán játék a szavakkal. Nem leszokás abban az értelemben, hogy a brutálisan káros dohányzás helyett egy másik, lényegesen kevésbé egészségkárosító szokásra tér át az ember, egyfajta átszokásról van szó tehát. De azt állítani, hogy valaki, aki többé nem gyújt rá, az nem szokott le a dohányzásról, egészen elképesztő ostobaság. Ezzel az erővel az sem jó, ha az állandó zabálás helyett rendszeresen mozogni kezd valaki. Miről is szól a dohányzás visszaszorítása? A dohánytermékek fogyasztásának csökkentéséről és a dohányfüstmentes életre való törekvésről. Pontosan ezt teszi minden e-cigaretta használó, hát nem érdekes?

2.  Az e-cigi nem segít a leszokásban


Ezen akár jót is lehetne nevetni, ha nem emberi életek tömegéről lenne szó. A valóság ezzel szemben az, hogy 2014-re e-cigaretta segítségével több, mint 6 millió európai dohányos hagyta abba a dohányzást, és több, mint 9 millió csökkentette az elszívott cigarettái számát. Nem olvastad félre, másfél Magyarországnyi dohányosról van szó. Ha ez nem segítség a dohányzással való felhagyásban, akkor mégis mi az? Talán a 90% feletti sikertelen leszokási kísérleteket produkáló rágók, tapaszok és egyebek? Úgy tűnik, hogy ezt szeretnék elhitetni mindenkivel. Kit érdekel, hogy ebbe évente 30.000 magyar belehal?

3.  Az e-cigarettázás csak fenntartja a függőséget


Ez nem egyéb, mint morális maszatolás. Tény, hogy a nikotin a függőséget okozó hatását főként a dohányfüst egyéb összetevői révén képes csak kifejteni. Tény az is, hogy az e-cigaretta használók nagy többsége folyamatosan csökkenti, és gyakorta abba is hagyja a nikotin fogyasztását. Tudjuk, hogy a nikotin nem felelős a dohányzás okozta megbetegedésekért, a dohányfüst nélkül történő nikotinfogyasztás pedig nagyjából annyira veszélyes, mint a rendszeres kávézás. Az emberek a nikotinért dohányoznak, de a kátrányba halnak bele. A dohányzás, a dohányfüst az, amely hatalmas társadalmi károkat okoz, nem pedig a nikotin kedvtelésből történő fogyasztása. Az e-cigi előttig a kettő szinte elválaszthatatlan volt egymástól. Miért is nem nagyszerű, hogy többé már nem az?

4.  A nikotin méreg


A dózis teszi a mérget, mint az a toxikológia legalapvetőbb szabálya alapján jól ismert. Megfelelő mennyiségben bármi lehet mérgező, akár a víz is. Az a mennyiség, amely egy e-cigarettázó szervezetébe jut, mindössze enyhe stimulánsként viselkedik. Bármely tetszőleges háztartásban literszám találhatóak az e-cigaretta utántöltőnél lényegesen veszélyesebb anyagok. Amerikában például a fogkrém okozta mérgezések miatt nagyságrendekkel több segélyhívás történik, mint az e-cigaretta utántöltő folyadékai miatt. Látunk mégis bárkit a fogkrémekkel riogatni a jónépet?

5.  A nikotin bevitele nem kontrollálható az e-cigarettával


Érdekes módon lényegesen jobban kontrollálható, mint például a nikotinos tapaszokkal, rágókkal vagy cukorkákkal. Az e-cigaretta használó, ha nem nyomja a gombot, nem jut nikotinhoz, pont. Sőt, a kelleténél több nikotin bevitele esetén lényegesen korábban kezdi kellemetlenül érezni magát, mintsem a mérgezés veszélye fennálhatna. Ezzel szemben például a tapaszok esetében, azok levétele után még percekig áramlik a szervezetbe a nikotin, a bőrréteg felső rétegeibe már felszívódott tartalékokból. Most akkor valójában melyikkel nem kontrollálható?

6.  A nikotin rákot okoz


Kevés dolgot kutattak meg jobban a világon, mint a nikotint, és ennek ellenére a mai napig nem sikerült rábizonyítani, hogy szerepe lenne a rák kialakulásában. A nikotinpótló terápiás termékek és a svéd snüszt használók több évtizedet felölelő adatai alapján pontosan látható, hogy a nikotin önmagában nem növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ha nem hiszed, nézd meg Svédország rákstatisztikáit. Ha nem így lenne, mégis hogyan kerülhetnének forgalomba a nikotinos tapaszok, rágók és egyebek?

7.  Kapu a dohányzáshoz, újranormalizálja a dohányzást


Ezek a közkedvelt elméletek nem többek, mint amik: elméletek. Elméleti mivoltuk miatt nehéz közvetlenül cáfolni, de az elmúlt évek nemzetközi felméréseiből remekül látható, hogy ahogyan terjedt az elektromos cigaretta használata, vele együtt korábban soha nem látott mértékben csökkent a dohányosok aránya a lakosságon belül. A mai napig semmi jele annak, hogy az állítólagos kapu-effektus bárhol a világon érvényesülne. Az pedig, hogy egy eszköz, amit a dohányzás kiváltására találtak ki, és használnak e célból milliók, mégis hogyan népszerűsítené magát a dohányzást, az továbbra is rejtély marad.

8.  Dohányzásra csábítja a gyerekeket


Az előző pontban vázoltakhoz hasonlóan, ennek az égegyadta világon semmi jelét nem lehet megfigyelni, az ellenkezőjét annál inkább. Könyörgöm, a felnőtt e-cigisek kétharmada gyümölcsös és desszert ízekkel tartja távol magát a dohányzástól. A felnőttek talán nem szeretik a kellemes ízeket? És ha a málna ilyen borzalmasan veszélyes, akkor mégis mit keres a nikotinos rágókban és cukorkákban? Már csak azért is kérdem, mert ezek miatt tényleg rendszeresen kerülnek kórházba gyerekek nikotinmérgezéssel. És persze akkor mi is a helyzet a kölyökpezsgővel?

9.  Legalább olyan káros, mint a dohányzás


Mivel az e-cigaretta az égő dohányt és papírt teljesen kiküszöböli a képletből, adja magát a kérdés: mégis hogyan lehetne legalább olyan káros? Persze, mint mindenben, ebben is vannak egészségre ártalmas anyagok, de a dohányfüstre jellemző vegyületek vagy teljes egészében hiányoznak, vagy század-, vagy ezredakkora mennyiségben vannak csak jelen, rendre bőven az egészségügyi határértékeken belül. Ennek köszönhetően az e-cigizés terheivel - szemben a dohányzással - a szervezet saját méregtelenítő folyamatai könnyedén megbírkóznak. Konzervatív becslések szerint legalább 95%-kal kevésbé egészségkárosító a gőzölés, mint a dohányfüst. Hát teljesen hülyének néznek? Tényleg azt szeretnék, hogy inkább dohányozzunk tovább?

10.  A passzív e-cigarettázás káros


A passzív dohányzás egészségkárosító hatásának 85%-a az önmagában füstölgő dohánytermékekből származik, az e-cigaretta esetében ilyen egyáltalán nincs. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az e-cigi bumszli nagy cseppekből álló párája a kilégzést követően szinte azonnal elkezd lebomlani, szemben a dohányfüst apró részecskéivel, amelyek akár órákig a légtérben terjengenek, akkor már érthető, hogy miért mondják azt a téma elismert kutatói, hogy az e-cigaretta használata lényegében nem ront a környező levegő minőségén. És nem, természetesen nikotinnal sem permetezi tele a légteret.

11.  Nem ismertek a hosszú távú hatásai


Végre egy állítás, amely nem teljes badarság. Valóban nem ismerjük, hogy milyen hatásai lesznek hosszú távon. Amit viszont jól ismerünk, az az, hogy milyen hatásai nem lesznek: mint a dohányzásnak. A tudomány jelenlegi állása szerint a dohányzás helyett e-cigarettázóknak hosszú távon aligha van okuk az aggodalomra. Ettől függetlenül természetesen továbbra is kutatni kell az e-cigit, hogy amennyiben lehetséges, a minimális egészségügyi kockázatait még tovább lehessen csökkenteni. Létezik egyébként egy elemzés a hosszú távú hatásokat illetően, amely szerint akadálytalan terjedése esetén, amennyiben nem tiltják és akadályozzák ész nélkül, mint például nálunk, hosszú távon a '97 után született dohányosok 21 százalékának mentheti meg az életét, és 20 százalékkel csökkentheti a dohányzás miatt elvesztett emberévek mennyiségét. Rettenetes hosszú távú hatás lenne ez, nemde?

12.  Robbanásveszélyes


Pont annyira robbanásveszélyes, mint bármely más lítiumion akkumulátorral működő elektromos készülék, például egy mobiltelefon. Ha betartod a biztonságos üzemeltetés előírásait, akkor nincs mitől tartani. Ha ön- és közveszélyes őrült vagy, és a sörben ázó pulton töltöd az akksid, vagy épp többször akkora teljesítmény leadására kényszeríted, mint amire tervezték, netán a rozoga kínai töltőn hagyod felügyelet nélkül, akkor igen, elég jó úton haladsz, hogy előbb-utóbb te is Darwin díjas szalagcím legyél.

13.  Az e-cigi a dohánygyárak újabb trükkje


Ahhoz képest, hogy a dohánygyáraktól teljesen független kínai vegyész találmánya, és hogy a dohányipar közel egy évtizedig rá se bagózott az e-cigarettára, ez az állítás majdnem olyan merész, mint amennyire erőltetett. Még érdekesebb, hogy az eddigi szabályozások mind a dohánygyáraknak és érdekeltségeiknek kedveznek, a tőlük független kis- és középvállalkozások lehetőségeit tönkretéve, ellehetetlenítve. Ezt érte el az állítólag a dohányzás visszaszorításáért küzdő egészségpolitika. Eléggé abszurd, nem?

13+1.  A szakértők nem javasolják használatát


Szaladjunk végig újra a fentí címeken, és gondoljuk újra, hogy vajon minek a szakértője az, aki ennyi ostobaságot évekig, szemrebbenés nélkül tud ismételgetni. Áhá, hogy azokról a szakértőként tetszelgő egészségpolitikusokról van szó, akik abból építettek karriert, abból élnek, hogy az emberek dohányoznak, és a nagy többségük hosszú távon képtelen leszokni, így újra és újra náluk köt ki? Valóban, ők tényleg nem javasolják. Fordítsuk le, hogy valójában mit is jelent ez: nem javasolják, hogy a mértéktelen önpusztítás helyett kezdj el egészségesebben élni. Remek tanács, ugye?

Bónusz butaság: nem tudunk eleget az e-cigarettáról


Az e-cigarettával kapcsolatos szakirodalom mára több száz kutatást jegyez. Csak az nem tud eleget róla, aki egyáltalán nem is akar.

Dohányzol?


Nem sikerült letenni semmivel? Próbálj ki egy modern e-cigarettát, amíg még megteheted, lehetőleg még 2016. novemberéig, utána sajnos - előbb említett kamu szakértőinknek köszönhetően - minden bizonytalan. Millióknak segített a dohányfüstmentes élet elérésében, neked miért ne segíthetne?

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr968823084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása