az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Kiderült! A nikotinpótló termékek is károsak az egészségre!

2016. június 07. - mujo

parodia-1.jpg

Nagyszerű ötletnek tűnt. "Teljesen biztonságos," állították, "és segít a dohányosoknak felhagyni egy olyan szokással, ami könnyedén az életükbe kerülhet". A politikusok és az egészségpolitika pedig - valószínűleg a gyógyszeripar fű alatti kenőpénzeinek köszönhetően - teljes mellszélességgel támogatta.

A szándék tiszteletre méltó, de valójában reménytelenül tévúton jár.

A nikotinpótló terápiás készítmények (NTK-k) korántsem olyan ártalmatlanok, mint azt a gyógyszeripar szeretné veled elhitetni. A politikusokat, orvosokat és tudósokat megvezethették, hogy támogassák a függőséget okozó termékeik értékesítését, de a tények egyoldalú szelektálásával, megtévesztő bemutatásával és féligazságok segítségével le tudom rántani a leplet a valóságról: a nikotinpótló terápiás készítmények súlyos fenyegetést jelentenek a köz egészségére.

Rákkeltő és más egészségkárosító anyagokat tartalmaznak

parodia-2b.jpg

A gyógyszercégek, akik ezeket az alattomos termékeket népszerűsítik, elhitetnék veled, hogy a használatuk teljesen biztonságos, de nincs igazuk. A nikotinos tapaszok, rágók és inhalátorok dohányspecifikus nitrozaminokat tartalmaznak, amelyek erős rákkeltő hatással rendelkeznek (ez azt jelenti, hogy rákot lehet tőlük kapni). A nitrozaminok mellett a nikotinos inhalátorok formaldehidet, acetaldehidet, o-metilbenzaldehidet, kadmiumot, nikkelt és ólmot is tartalmaznak. A pénzéhes cégek, akik ezeket az életveszélyes termékeket árulják, úgy tűnik úgy gondolják, hogy ólmot és balzsamozó folyadékot lélegezni jó ötlet.

És nehogy odafigyeljetek azokra a "csak nyomokban", és "a mennyiség teszi a mérget" blablákra: csak csűrés-csavarás és propaganda az egész. Paracelsus egy kókler volt.

Nikotint, egy komoly függőséget okozó anyagot tartalmaznak

parodia-3b.jpg

A gyógyszeripar simabeszédű csalói megpróbálnak meggyőzni, hogy a nikotin, a dohányfüst nélkül, nem is igazán okoz függőséget. Még az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatalnál is elérték valahogy, hogy levehessék a függőségre vonatkozó figyelmeztetéseket a nikotinpótló terápiás készítményekről. De az összes "adatuk" és "tudományuk" mit sem ér, ha okosan csak az ösztöneidre hallgatsz a tények helyett.

Gondold végig valahogy így. Mi a függőséget okozó anyag a cigarettákban? A nikotin. Ezt mindenki tudja. A dohányzásról leszokni pedig rendkívül nehéz, úgyhogy a nikotin akkor valami borzasztóan komoly függőséget okoz. Sokan azt állítják, hogy komolyabbat, mint heroin vagy a kokain, és ilyesmit ok nélkül biztosan nem állítanának. Ne feledd, némelyikük orvosi végzettséggel rendelkezik. Be ne vedd a marketing-maszlagot arról, hogy a dohányfüst egyéb összetevőivel közösen kifejtett hatása miatt van az egész: a nikotin függőséget okoz, és a függőséget okozó dolgok rosszak.

A legtöbb nikotinpótló készítményt használó nem szokik le, tovább dohányzik

parodia-4.jpg

A gyógyszeripar azzal hiteget, hogy a nikotinpótló készítmények segítenek a leszokásban, de ahogy a korábbiak esetén, a valóságnak ismét köze sincs ehhez a marketinges meséhez. A való világban szinte minden dohányos, aki kipróbálja ezeket a termékeket, továbbra is dohányzik. A tisztességes leszokás helyett a nikotinpótló készítményeket kipróbáló dohányosok körülbelül 93%-a "kettős felhasználóvá" válik, vagy egyszerűen csak dohányzik tovább. Ne feledjük, hogy az NTK-k azokon a helyeken is használhatóak, ahol tilos a dohányzás, szóval a dohányosok jó része valószínűleg csak azért használ tapaszt, vagy rág el egy nikotinos rágót, hogy egy szennyes kis nikotinlökethez jussanak a dohányfüst elől elzárt helyeken is, így kerülve meg a szabályozást. Nem csökkenti tehát, hanem éppenséggel fenntartja a dohányzást.

Miért pepecselnek ezek a cégek hatástalan termékekkel? Miért állítják, hogy segítenek a dohányosokon, amikor a többségen nem segít? Mert aki leszokik, az megszűnik vásárló lenni. Komolyan azt hitted, hogy ezek a nemzetközi óriáscégek csak azért árulják a függőséget fenntartó termékeiket, hogy ezzel a dohányosok örökre megszabaduljanak a nikotintól? Naná, hogy nem. Két dolgot akarnak: olyan terméket, amely a dohányosok nagy részén nem segít - úgyhogy szépen visszaszoknak a dohányzásra, és valószínűleg újra a nikotinpótló készítményeknél kötnek ki - és olyan terméket, amely fenntartja a függőséget - így sok dohányos rákattan a termékeikre és tovább veszi azokat, hogy kielégíthesse függőségét. Ez egy üzlet, nem pedig jótékonysági intézmény.

A nikotinos rágók és cukorkák édes ízben is kaphatóak

parodia-5.png"Gyerekek, gyertek vegyetek függőséget okozó rágót! Rákkeltő anyagokat tartalmaz, de gyümölcsízű!"

Ahogyan a régi idők dohánygyárai, a gyógyszeripar is tisztában van vele, hogy ha a dohányosok valóban leszoknának a füstölésről és nikotinról, akkor szépen lassan kifogynának a vásárlókból. Egy több milliárdos forgalmat bonyolító ipar ezt csak nem fogja hagyni.

Miután egész biztosan olvasták a kiszivárgott dohányipari dokumentumokat, úgy döntöttek, hogy széles ízválasztékban is elérhetővé teszik termékeiket, amelyek így vonzóak lehetnek a fiatalok számára is. A nikotinos rágók olyan ízekben is elérhetőek, mint a "Gyümölcsös Borzongás" és a "Fahéjfröccs". Tedd fel magadnak a kérdést: úgy hangzanak ezek, mint ami a felnőtteket érdekelheti, vagy inkább úgy mint egy gyerekeknek szánt cukorkáspult feliratai? A válasz egyértelmű. Ha a felnőtteknek szánnák ezeket a termékeket, akkor olyan ízekkel dolgoznának, mint a koszos hamutartó, vagy az égett farszőrzet, vagy hasonlóak. Egyértelműen a gyerekeket célozzák, ez a gerilla-marketing nem egyéb, mint báránybőrbe bújt farkas.

Ha mindez nem lenne elég átlátszó, a cégek, amelyek ezeket a hatástalan, rászoktató, édes ízű szörnyűségeket forgalmazzák, még cukorkákat is gyártanak belőlük - pont úgy néznek ki, mint egy édesség - abban a reményben, hogy még több nem dohányzó fiatalt rabul ejthetnek. A GlaxoSmithKline szerint ez "diszkrét módja" a nikotinbevitelnek, és hozzáteszik, hogy "jóformán észrevehetetlen". Burkolhatják a leszokás köntösébe, de bármelyik iskolás kölyök arra fog gondolni, hogy "akár az osztályban is használhatom, fel se tűnik senkinek". A nikotinfüggők új generációjának lappangó járványa ez, nem egyéb.

Ijesztően nagy számú tini használ nikotinpótló készítményeket, és nem a leszokás miatt!

parodia-6.jpg

Az előbb említett lappangó járványról: már itt is van a nyakunkon. A JAMA Pediatrics tanulmánya felkutatta ennek a nyugtalanító trendnek a gyökereit, és azt találták, hogy a tanulók fele szerint minden gond nélkül hozzáférhetnek a nikotinpótló készítményekhez, és a használók 18%-a korábban még sosem dohányzott. Mintha csak kérni kellett volna, itt a válasz a korábbi felvetésekre: a fiatalkorú NTK használók masszív egyharmada nem azért használja ezeket a termékeket, hogy leszokjon a dohányzásról. Nem leszokást támogató, hanem sokkal inkább a rászokást támogató termékekről van tehát szó.

Valószínűleg sokkal jobban izgatja őket a menő gyümölcsízű rágó vagy cukorka, de kell-e bárkit is emlékeztetni arra, hogy bármilyen fiatalkori nikotinfogyasztás hosszú távú következményekkel járhat a fejlődésben lévő agyak tekintetében. Hogy érted, hogy csak patkányokkal kapcsolatban vannak erről adatok? Hogy érted, hogy még mindig jobb, mintsem hogy dohányozzanak? Mennyit fizetnek neked ezért a gyógyszercégek?

Hivatkozhatsz a fiatalok relatíve ártalmatlan kísérletező kedvére, de akkor mi a helyzet a következő történettel: a gyógyszeripar akkora befolyással rendelkezik, hogy a rászoktató, gyereket vonzó termékeiket konkrétan iskolákban osztogatják, és emiatt már legalább egy gyermek kis híján életét vesztette. A nikotinfüggőkre oly jellemző mértéktelenséggel 45 darab nikotinos rágót fogyasztott el kevesebb, mint fél óra alatt. Összeesett, és kórházba kellett vinni. De a cégek, amelyek ezeket a termékeket árulják, továbbra is kitartanak amellett, hogy "biztonságosak".

A nikotinos tapaszok és rágók megmérgezik gyermekeinket

parodia-7.jpg"Remek, remek, hadd áramoljon az a méreg."

Ismét nem elszigetelt esetekről van szó. Az Egyesült Államokban több, mint 1.300 mérgezéses baleset történt (154. oldal) a nikotinpótló termékek miatt csak 2014-ben, és ezek bő 64 százaléka 12 év alatti gyermekekkel történt. Mivel ezek a termékek gyermekbarát ízekben is kaphatóak, jobbára megkülönböztethetetlenek a normális rágóktól és cukorkáktól, a csomagolásuk pedig nem gyerekbiztos, ezen igazából meg sem kéne lepődnünk. Ha azt gondolnád, hogy ez egy egyszeri kiugró érték, sajnos nem: 2013-ban közel 1.400 eset történt (220. oldal), és nagyjából ugyanannyi 2012-ben (245. oldal). Másképp fogalmazva: ez egy szűnni nem akaró, állandó probléma.

Miért is jelentenek fenyegetést a közegészségre a nikotinpótló készítmények


Foglaljuk össze, miket is tudtunk meg: a nikotinpótló készítményeket lelketlen vállalatok értékesítik, komoly függőséget okozó anyag bevitelére lettek kitalálva, számos rákkeltő és mérgező anyagot tartalmaznak, korábban sosem dohányzó gyermekeket szoktatnak rá a nikotinfüggőségre trükkös marketing-eszközökkel és gyermekbarát ízesítésekkel, mérgezéses balesetek ezreiért felelősek évente, és a dohányosok többsége, aki azért használja őket, amiért állítólag azokat kitalálták, még csak nem is tud velük leszokni, tehát tévhit, hogy ezek leszokást segítő termékek lennének. Ha ez nem egy közegészségügyi veszedelem, akkor nem tudom mi az.

Vissza a valóságba


Jó nagy butaságot hordtam itt össze, nemde? Lényeges információk elhallgatásával vagy kozmetikázásával, - például azt, hogy rendkívül kis mennyiségben mutathatóak ki bennük az egészségkárosító anyagok, vagy hogy a fiatalok többsége nem vált rendszeres használójává a termékeknek - kizárólag a sikertelen leszokókra, és nem pedig az akaraterővel való leszokáshoz képesti előnyeire fókuszálva, a dohányzás függőséget okozó tulajdonságait önkényesen átruházva magára a nikotinra, és vad spekulációkba bocsátkozva arról, hogy édes ízben gyártani valamit csakis ördögi terv lehet a fiatalok rászoktatására, hatalmas feneket kerítettem a nagy büdös semminek.

Igazából senki nem tenne ennyire nevetséges és kártékony dolgot, ha egy potenciálisan életmentő termékről van szó, nemde? Dehogy, hogyan is lenne erre képes bárki. Az borzasztóan felelőtlen dolog lenne.

A cikk Lee Johnson paródiának szánt írásának fordítása, de a benne szereplő számok és adatok valódiak. Az írás az egészségpolitika hivatalnokainak e-cigarettával szemben folytatott lejárató kampánya és boszorkányüldözése elébe kíván görbe tükröt tartani. A cikk eredeti címe "Hangulatkeltés, avagy miért károsak a közegészségre a nikotinpótló terápiás termékek", amelyet megváltoztattam, hogy jobban párhuzamban legyen a NEFI által 2015. november 9-én bruttó 88.900 Ft-ért fizetett sajtómegjelenésként közzétett, a TÁMOP-6.1.3.B-12/1-2013-0001 keretből finanszírozott, e-cigarettát lejárató, tényferdítő cikkével. A fordítást az eredeti üzenet maradéktalan megtartása mellett néhol kiegészítettem hazai klasszikusaink kedvenc szófordulataival. - a ford.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr118785846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása