az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Mennyi az annyi, Tibi?

2016. június 01. - mujo

Az elmúlt hetek során Demjén Tibor gőzerővel sulykolta a fejekbe, hogy a korábban sosem dohányzó fiatalkorúak négy százaléka e-cigarettázik, eképp jutva nikotinhoz. Mivel a NEFI Dohányzás Fókuszpontjának mostanra már azt sem lehet elhinni, amit kérdez, merüljünk alá a számok varázslatos világába, és járjunk utána magunk, hogy mennyi is valójában az annyi.

Sok mindent el lehet mondani a NEFI-ről, de azt nem, hogy elkapkodná az adatok publikálását. Az utolsó felmérés eredményei 2013-ból származnak, ezekre az adatokra fogok támaszkodni én is, a dohányzás gyakoriságát elemző összefoglalóra, valamint a fiatalkorúak dohányzási szokásait felmérő kérdőív nyers adatbázisára és összefoglalójára.

A legutolsó, 2013-as adatokra alapozott állítások szerint a felnőtt lakosság körülbelül 30%-a dohányzik, és 4%-a használ - valamilyen gyakorisággal - elektromos cigarettát. A fiatalkorúakkal kapcsolatos felmérés - ha hiszünk a számoknak - hasonló arányokat mutat. A vita kedvéért tételezzük fel, hogy igazak a számok. Hogyan lehetséges az, hogy a felnőtt lakosság 4%-a "erősen elhanyagolható százalék" (Horváth Ildikó, Korányi), míg a fiatalkorúak 4%-a aggasztóan magas arány? Mégis mi indokolhatja ezt a kettős mércét, kiváltképp úgy, hogy a WHO ajánlásai szerint is lényegesen fontosabb népegészségügyi cél a dohányzásról való leszokás, de legalábbis az elfogyasztott koporsószegek számának csökkentése, mint a dohányzásra rászokás megelőzése?

Először is lássuk a NEFI megállapításait

Nézzük a nyers adatokat


A kérdőívet összesen 4018 fiatal töltötte ki. Az adatok feldolgozásakor kiszűrtem a vicces kedvű lurkókat, akik egymást kizáró válaszokat adtak, például életükben sosem dohányoztak, de mégis naponta rágyújtanak.

Nem használt elektromos cigarettát az elmúlt 30 napban

Összesen 3746 fő (93.23%), ebből sosem dohányzott 2123 fő (52.83%), naponta dohányzik 255 fő (6.34%), havi 10+ napon dohányzik 162 fő (4.03%), kevesebbet dohányzik 327 fő (8.13%).

Kevesebb, mint heti egyszer használt elektromos cigarettát az elmúlt 30 napban

Összesen 145 fő (3.60%), ebből sosem dohányzott 17 fő (0.42%), naponta dohányzik 46 fő (1.14%), havi 10+ napon dohányzik 26 fő (0.64%), kevesebbet dohányzik 32 fő (0.79%).

Egyszer egy héten használt elektromos cigarettát az elmúlt 30 napban

Összesen 51 fő (1.27%), ebből sosem dohányzott 7 fő (0.17%), naponta dohányzik 20 fő (0.49%), havi 10+ napon dohányzik 9 fő (0.22%), kevesebbet dohányzik 9 fő (0.22%).

Heti kettő-hat alkalommal használt elektromos cigarettát az elmúlt 30 napban

Összesen 30 fő (0.74%), ebből sosem dohányzott nulla fő (0.00%), naponta dohányzik 13 fő (0.32%), havi 10+ napon dohányzik fő (0.07%), kevesebbet dohányzik 7 fő (0.17%).

Minden nap használt elektromos cigarettát az elmúlt 30 napban

Összesen 17 fő (0.42%), ebből sosem dohányzott 3 fő (0.07%), naponta dohányzik 6 fő (0.15%), havi 10+ napon dohányzik 2 fő (0.05%), kevesebbet dohányzik 1 fő (0.02%).

Összesítve:

  • Rendszeresen (naponta) használt e-cigarettát: 0.42%,
    de korábban sosem dohányzott: 0.07%,
    kettős felhasználó: 0.22%, a részcsoport 52.94%-a,
    rendszeres dohányos a részcsoport 35.29%-a.
  • Legalább hetente egyszer használt e-cigarettát: 2.43%,
    de korábban sosem dohányzott: 0.24%,
    kettős felhasználó: 1.74%, a részcsoport 71.42%-a,
    rendszeres dohányos a részcsoport 39.79%-a.
  • Valamilyen gyakorisággal használt e-cigarettát: 6.04%,
    de korábban sosem dohányzott: 0.67%,
    kettős felhasználó: 4.33%, a részcsoport 71.60%-a,
    rendszeres dohányos a részcsoport 34.98%-a.

A NEFI szerint tehát:

negyszazalek.png

Mit lehet mindezekből megállapítani?

  • A fiatalkorúak 6.04%-a használt valamilyen gyakorisággal elektromos cigarettát, nem pedig a 9%-a, ahogy a NEFI állítja. Ha a NEFI 9%-át vesszük figyelembe, saját adatai szerint az is 4% csökkenés az előző évhez mérten, amely erősen megkérdőjelezi a NEFI azon állítását, miszerint az e-cigarettázás is komoly addikciót okoz, de ez már egy másik téma.

  • A rendszeresen e-cigarettát használó fiatalkorúak aránya 0.42%, tehát a fél százalékot sem éri el.

  • Az e-cigarettát valamilyen gyakorisággal használó fiatalok 28.40%-a nem fogyaszt dohányterméket, és nem pedig 24%-a. Ez azért fontos, mert ezek azok a fiatalok, akik látszólag teljes egészében kiváltják a dohányzást az e-cigarettával.

  • A rendszeresen e-cigarettázó fiatalok 47.06%-a nem fogyaszt dohányterméket, látható belőle, hogy ahogyan nő az e-cigaretta használat gyakorisága, úgy csökken mellette a dohányzás gyakorisága.

  • A fiatalok 0.67%-a használt valamilyen gyakorisággal elektromos cigarettát úgy, hogy korábban sosem dohányzott, és nem pedig 3, vagy 4%-a, ahogy azt a NEFI állítja.

  • Szűkítve a halmazt, a korábban sosem dohányzó fiatalok 1.28%-a használt már e-cigarettát (28 fő a 2176-ból), napi rendszerességgel pedig ezek 0.14%-a (3 fő a 2176-ból). Ez is elég messze esik a NEFI által mondott adatoktól.

  • Ha csak azokat vesszük, akik az elmúlt harminc napban nem dohányoztak (de ez teljesen megtévesztő számolási módszer, lévén egyáltalán nem veszi figyelembe, hogy a csoport többsége volt dohányos), az arány így is csak 2.16%, 66 fő 3045-ből.

  • Még durvább a helyzet a rendszeres e-cigaretta használók körében, pusztán a fiatalok 0.07%-a az, aki korábban egyáltalán nem dohányzott.

A nikotin


A közzétett adatbázis sajnos karakterkódolási hibáktól és csonkolt mezőktől hemzseg, így például nem lehetett belőle kinyerni már a pontos, nikotinfogyasztásra vonatkozó adatokat. Már a választható opciók is arról árulkodnak, hogy sem az Egészségügyi Világszervezetnek, sem a NEFI-nek elképzelése sincs a témáról, különben nem tennének fel olyan ostoba kérdést, hogy ki fogyaszt nikotin és aroma mentes utántöltőket. Elmondom: senki, maximum viccből. A piacon nincs, és nem is volt forgalomban használatra kész aroma mentes utántöltő. Ez a kérdés mindössze arra jó, hogy jól összezavarja a kitöltőt.

Segítségül kell hívnom emiatt a gyakorisággal kapcsolatos NEFI összefoglalót, amely szerint az e-cigarettázó fiatalok 26%-a ízesített és nikotinos, 21%-a ízesített nikotinmentes, 16.5%-a ízesítetlen nikotinos, 16%-a pedig ízesítetlen nikotinmentes utántöltőt fogyasztott. Hogy a maradék 20.5% mégis mit fogyaszthatott, arról elképzelésem sincs, de a NEFI-t szemmel láthatóan nem zavarja, hogy az alanyok ötöde szőrén-szálán eltűnt az adatok kiértékelésekor. Nem ez lenne az első eset, hogy a Dohányzás Fókuszpont hadilábon áll a számokkal, szóval ne lepődjünk meg ezen az érdekes fordulaton, a szakmai igényesség és a precizitás hiánya a DF anyagaiban visszatérő jelenség.

Egy biztos, a használók közel fele nikotinmentes folyadékot fogyaszt, ami további réseket üt Demjén Tibor hangulatkeltő vészmadárkodásán, miszerint a fiatalok korábban sosem dohányzó 4%-a ma elektromos cigarettával jut nikotinhoz.

Konklúzió


Az eredmények alapján jól látható, hogy a NEFI által közölt adatok egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak. Hogy milyen kreatív számolási módszereket használt az intézmény a saját elképzeléseinek igazolására, arról lövésem sincs. Hogy ezt miért is tette, azt mindenki döntse el maga.

A 2013-as összefoglalóban önálló fejezet foglalkozik a felmérés módszertanával, de ebben egy fontos adat számára, nevezetesen a hibahatár megjelölésére nem jutott felület. Különösen fájó ez a tény akkor, amikor ilyen kis százalékos értékű válaszokból stratégiát, messzire mutató következtetéseket kíván levonni az összefoglaló. Ez egyszerűen szakmai hiba. - egy olvasó megjegyzése

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr528746758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása