az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Másvalaki problémája

2016. május 26. - mujo

A vita kedvéért tételezzük fel, hogy a magyar egészségpolitika teljes tévedésben van, és az elektromos cigaretta valóban a dohányzás visszaszorításának valaha volt leghatékonyabb eszköze, a dohányfüstmentes élet, és nem pedig a dohányzásra rászokás előszobája, egészségügyi kockázata a dohányzással szemben elhanyagolható, passzív egészségkárosító hatása pediglen nincsen. Ennek kontextusában vizsgáljuk meg az egészségpolitikai intézmények és szervezetek önmagukra, tisztségviselőikre és tagjaikra nézve kötelező érvényűnek tekintett, adott esetben jogszabályban meghatározott kötelességeit, feladatait.

keepo_me-8400878_27-winners-of-the-not-my-job-awards_t7dd3b20a.jpgforrás: keepo.me

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet alapító okiratából:

Feladata az egészségfejlesztés, a betegségek, balesetek, sérülések megelőzése, az egészséget veszélyeztető tényezőkre való felkészülés, ezek befolyásolása területén szaktudást, információt és támogató eszközöket fejleszt ki, programokat dolgoz ki és tesz elérhetővé a lakosság, az állami és civil intézmények, az egészségügy és a döntéshozók számára.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet elődjének (OEFI) Szervezeti és Működési Szabályzatából:

(frissebbet nem találtam, de talán ezek érdemben nem változtak azóta sem)

A vezető beosztású közalkalmazottak kötelezettsége különösen:

  • biztosítani az általa irányított szervezeti egység(ek) munkatevékenysége során kiállított mindennemű ügyirat alaki, tartalmi, számszaki szempontból való helyességét, teljességét,
  • intézkedni a külső és belső ellenőrzések által feltárt, területét érintő hiányosságok megszüntetése érdekében,

A vezető beosztású közalkalmazottak általános felelőssége kiterjed különösen:

  • az Intézet eredményes működése érdekében a részükre - illetőleg az általuk felügyelt, irányított szervezeti egység részére - előírt munkafeladat végrehajtásáért, az általuk hozott intézkedésekért és utasításokért. Felelősek az irányításuk alatt álló szervezeti egység (ek) által kezelt és készített ügyiratok, adatszolgáltatások, jelentések helyességéért. Kötelesek biztosítani a törvényesség betartását, valamint felelősek mindazokért az intézkedésekért, amit jogállásuknak, hatáskörüknek, beosztásuknak
    megfelelően tenniük kell,

Az emberi erőforrások minisztere 38/2014. (XI.6.) EMMI utasítása az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról:

3.1.2.3. Az országos tisztifőorvos a szakmai feladatok irányítása, felügyelete körében ellátja az országos intézetek szakmai felügyeletét, valamint a területi népegészségügyi szervek szakmai feladatainak irányítását, illetve közreműködik az ezen szervek feletti törvényességi, szakszerűségi és hatékonysági ellenőrzésekben;
folyamatosan értékeli hazánk járványügyi helyzetét és szükség szerint kihirdeti a járványhelyzetet;
részt vesz a közegészségügyi, járványügyi, egészségügyi igazgatási tárgyú, valamint az egészségfejlesztésre és az egészségügyi ellátás fejlesztésére irányuló jogszabályok előkészítésében, továbbá véleményezi a közigazgatási egyeztetésre érkező egyéb jogszabály-tervezeteket;

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexéből:

I.1.2 Az orvosi etika alapelvei
(1) Az élet és az emberi méltóság tisztelete.
(2) Mindig jót tenni a betegnek és nem ártani.
(4) A beteg autonómiájának (önrendelkezésének) tisztelete.

II.1.3. Az orvosi hivatás általános etikai követelményei
(5) A beteg jólléte mindenekelőtt: ezt az elvet sem a társadalmi, sem politikai nyomás, sem az adminisztrációs kötelezettségek, sem kereskedelmi érdekek nem sérthetik.
(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.

Amennyiben a fentiek fényében megvizsgáljuk az Alapvető Jogok Biztozának Hivatalához benyújtott közérdekű bejelentésben megfogalmazott problémákat, az azokkal szemben mutatott szakpolitikai közömbösséget, és az azokat a szőnyeg alá seperni kívánó EMMI vizsgálat teljesen blőd indokait, láthatóan egészen elképesztő méreteket ölt a magyar egészségpolitika egyes tisztségviselőinek inkompetenciája és felelőtlensége, és ebből kifolyólag az általuk a népegészségben okozott kár mértéke. Az érintettek ezzel szemben szemlátomást nem érzik a hivatalukkal járó felelősség súlyát. Mindannyiunk érdeke, hogy ez az állapot minél hamarabb megszűnjön.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr98746762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása