az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Nesze nektek konteó!

2016. május 12. - mujo

Mindig kényelmetlen téma azt feszegetni, hogy a gyógyszeripari óriások érdekei milyen szerepet játszhatnak az e-cigaretta üldözésében. Bár a pöttyöket nem nehéz összekötni, és közvetett bizonyíték az van dögivel, a legtöbben azonnal rásütik, hogy ez összeesküvéselmélet, és már teszik is a fejünkre az alufólia süveget.

A tegnapi brit felsőházi, európai dohánytermék direktívával kapcsolatos felszólalások közül idéznék most néhány részletet, többek között egy olyan képviselőtől, aki személyesen ott volt a zárt ajtók mögött zajló háromoldali egyeztetésen, amikor az EU direktíva elnyerte végső formáját.

Viscount Ridley (00:08:38)

Az igazság az, hogy ezeket a szabályokat Brüsszelben a széles körű népszerűtlenségnek örvendő nikotinpótló terápiás termékek eladásait féltő gyógyszercégek íratták. Ami most előttünk fekszik, még mindig egy olyan szabályozás, amely alkalmatlan feladata ellátására. Amikor már az egészségügyi tárca is azt állítja, hogy a dohányzás növekedésének kockázatával jár, akkor tudhatjuk, hogy jogalkotóként erkölcsi kötelességünk a legrészletesebben elemezni mindezt. Egészen biztosan nem szabad csak úgy rábólintanunk.

Lord Callanan (00:18:06)

Igencsak igaza van Lord Ridley nemes barátomnak, amikor rámutat a különféle gyógyszeripari érdekeltségek valamelyest ködös szerepére a direktíva megalkotását illetően. Amikor tájékozódni próbáltam a Bizottság és a Tanács (Az Európai Bizottság és a Miniszterek Tanácsa. A ford.) előtt, - mert számomra önmagától értetődőnek tűnt, hogy ezek az eszközök nagyszerűen alkalmasak arra, hogy csökkentsék a dohányzás mértékét, és amelyről azt hittem, hogy mindannyiunk közös célja - feltettem a kérdést, hogy egyáltalán miért kerültek bele a direktívába, amikor annak a neve is az, hogy dohánytermék direktíva, és az e-cigaretta nem dohánytermék, a szó egyetlen értelmében sem. Számtalanszor azt a választ kaptam, hogy ez a gyógyszeripar követelése volt, mert hatalmas a vesztenivalója, ha az e-cigaretták kiszorítják a piacról a nikotinos tapaszokat és rágókat. Nem tudom ebben mennyi az igazság, de úgy tűnik sikeresen elérték, amit akartak.

Valószínűleg sok víz le fog folyni még a Dunán, mire tisztán látható lesz, hogy kinek a keze is fogta a tollat, amikor ez, és más hasonló szabályozások megszülettek, mindenesetre elgondolkodtatóak ezek az egyre szaporodó lólábak.

Lásd még: Kiknek áll érdekében az e-cigaretta liberalizálása?

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr58711728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása