az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Konganak a vészharangok, e-cigi a hírekben

2016. május 12. - mujo

Szóvivői minőségemben nyilatkoztam ma a Villanypára Egyesület képviseletében az RTL és a TV2 stábjainak. A felvételek a következő linkeken tekinthetőek meg: RTL Híradó (23:00, regisztrációt igényel), TV2 Tények (27:33).

A nem általam mondott dolgokat ezúttal nem kommentálnám, pontosan tudjuk, hogy mennyi tény- és igazságtartalma van az elhangzottaknak. Az RTL-nek nyilatkozó Dr. Müller Veronika ellenben már majdhogynem pozitív dolgokat mond. Bár még nem tökéletes, de Horváth Ildikó összefüggéstelen rémmeséi után kifejezetten üdítően hat. Ha lenne a doktornőhöz elérhetőségem, örömmel küldenék neki néhány tudományos bizonyítékot a leszokás témakörében, mert az elhangzottakkal szemben szerencsére igen sok van.

A Tények anyagába sajnálatos módon egy hatalmas baki is belecsúszott, amely szerint azt állítom, hogy nincs rá bizonyíték, hogy egészségkárosító anyagok lennének az e-cigarettában. Ez természetesen nem igaz, ilyet nem mondtam, józan itélőképességem és a tények birtokában ilyet nem is mondhatnék sosem. Egészen pontosan ez hangzott el részemről: „Mint a világon mindenben, az e-cigaretta gőzében is vannak egészségre ártalmas anyagok. Ami nem mindegy, az az, hogy milyen mennyiségben. Bizonyított tény, hogy a dohányfüsthöz képest az elektromos cigaretta gőzében egészségkárosító anyagok tized, századannyi mennyiségben vannak csak jelen, de nem ritka az ezredszeres arány sem, a legtöbb esetben a gyógyászati inhalátorok számára előírt egészségügyi határértékeket sem érve el”.

A teljesség igényével pedig íme az, amivel konkrétan készültem, elmondtam, de végül sajnos egyik adásban sem kapott helyet. Pedig ma már az is sikerült, hogy ne közvetlenül a kérdésre válaszoljak, hanem a kérdéssel kapcsolatos valóban lényeges mondandót mondjam el.

A szabályozásról

Ez a szabályozás rossz, hiányos ismereteken alapul, és a céljával ellentétes eredményeket fog elérni. Ez egy abszurd, élet- és egészségellenes szabályozás. Hiába dícséretesek a céljai, ha az érvelései megalapozatlanok, intézkedéseinek következményei pedig beláthatatlan károkat okoznak.

Az ellentmondásokról

Aki ma, 2016-ban még mindig nem tud eleget az elektromos cigarettáról, nincs elég bizonyítéka, rászokással, rákkeltéssel, nikotinnal riogat, az egész egyszerűen nem kompetens a témában, megszólalnia sem lenne szabad. A magyar egészségpolitika elavult nézetei és maradi hozzáállása sajnos pont ezt az inkompetenciát tükrözi.

Tavaly jelent meg az angol közegészségügyi hivatal 185 oldalas elemzése, amely a téma legrészletesebb, legátfogóbb áttekintése volt akkor. Egy hete adta ki 200 oldalas elemzését az angol orvosi kamara, egy olyan szervezet, amely 1962 óta a dohányzás visszaszorításának élvonalában tevékenykedik.

Mindkét elemzés arra az eredményre jutott, hogy az elektromos cigaretta az ártalomcsökkentés leghatékonyabb eszköze, segít az embereknek a leszokásban, a dohányos számára elhanyagolható egészségügyi kockázatot jelent csupán, passzív egészségkárosító hatása nincs, társadalmi érdek, hogy minél több dohányos megismerje és használja ezeket az eszközöket. Az elektromos cigaretta a dohányzás elleni küzdelem legnagyobb lehetősége.

A jövőről

Egy semleges jogi környezet helyett mostantól egy ellenséges jogi környezetben találjuk majd magunkat, de ez a tényeken nem változtat semmit. Tovább dolgozunk azon, hogy eloszlassuk a tévhiteket és az ártalomcsökkentés koncepciója minél több dohányos magyar életminőségén javíthasson. Az e-cigaretta ugyanis életeket ment.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr108712434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása