az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

A közegészségügy professzora szerint az e-cigaretta elleni harc dohányosokat öl és a dohányipart védelmezi

2016. február 01. - mujo

David Sweanor professzor a dohányzás elleni küzdelem nem kis alakja. A churnmag.com-on megjelent cikk fordítása következik, amely a vele készült, a regulatorwatch.com-on megjelent interjú kivonata.

David Sweanor pontosan tisztában van a dohányzás veszélyeivel. A dohányzás elleni harc egyik közismert szereplőjeként, több, mint harminc éve küzd a dohányzás visszaszorításért. Kulcsfigurája volt a kanadai dohányzással kapcsolatos szabályozások megalkotásának (amely úttörőként kvázi mintául szolgált a többi nemzetközi szabályozásnak - a ford.) és a dohányzásellenes mozgalom rendíthetetlen támogatója. Egy friss interjúban Sweanor bátran felemelte szavát azon kollégáival szemben, akik az elektromos cigaretta ellen vannak. A dohányzás okos alternatívájaként védelmébe vette ezeket az eszközöket, és az e-cigaretta elleni harc felhagyását sürgette, amely szörnyű következményekhez vezethet világszerte az egészségügy frontján, amennyiben folytatódik.

Sweanor szerint elképesztő a dohányzásellenes lobbi megszállottsága az e-cigaretta lejáratását illetően. "Úgy gondolom ez a visszafelé elsülő törekvések egyik legdurvább példája", mondja. "Évtizedek óta ismert tény, hogy az emberek a nikotinért dohányoznak, de a kátrányba és a füstbe halnak bele. Az is, hogy a nikotin önmagában, abban a mennyiségben, ahogyan az ember így fogyasztja, nem kifejezetten veszélyes, akár a koffeinhez lehetne hasonlítani".

Nem a nikotin az ellenség, és Sweanor szerint a koffein fogyasztása pont olyan halálos lenne, ha az emberek elszívnák azt. "Ha úgy fogyasztanánk a koffeint, hogy kifőzés helyett elszívjuk a tealeveleket, az ugyanúgy megölne minket, de nem a koffein, hanem a tüdőre szívott füst miatt".

A füsttől való megszabadulással Sweanor szerint az elektromos cigaretta egy sokkal biztonságosabb alternatívát adott a dohányosok kezébe. "Bárki, aki nyitottan áll a kérdéshez, és érti a mögötte meghúzódó tudományt, és hajlandó is figyelembe venni azt, azon az állásponton van, hogy nem kérdés, hogy nagyságrendekkel kevésbé veszélyes dologról van szó".

Sweanor érthetetlennek találja, hogy amíg például sokan támogatják a marihuana legalizálását és a tűcsere-programokat, addig a nikotin fogyasztásával kapcsolatosan csak a teljes absztinenciát hajlandóak elfogadni. De ez nem egy fekete vagy fehér kérdés. Még rosszabb, hogy az e-cigaretta besározása nagyon sok dohányost elriaszt a kipróbálásától, mert tévesen azt gondolják, hogy ugyanolyan káros, mint a dohányzás. "Egyszerűen elijeszti az embereket, és ha neves intézmények jönnek elő olyan tanulmányokkal, amelyek azt hirdetik, hogy mennyire rossz dolog az e-cigaretta, az azt üzeni a dohányosoknak, hogy füstöljenek csak tovább".

Azoknak, akik az e-cigaretta szigorú szabályozását erőltetik, Sweanor azt üzeni, hogy tetteik beláthatatlan hosszú távú következményekkel járnak majd. "Amit most valójában tesznek, az a dohányipar érdekeltségeinek a védelme, valamint életek kioltása".

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr768344768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása