az egészségügy ludditái kontra valóság

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

Diacetyl, miacetil?

2015. december 11. - mujo

Úgy látszik túl nagy volt a csend, egy ideje (épp) sem Horváth Ildikó, sem Demjén Tibor nem hadovál a médiában őrültségeket az elektromos cigarettáról, úgyhogy úgy kellett már valami új puskaporos hordó a sajtónak, mint egy falat kenyér. Sokat nem kellett várni, itt az új mumus, a diacetyl! Mielőtt bárki a szívéhez kapna, inkább olvasson tovább.

Egyáltalán nem újdonság a diacetyl témája az e-cigaretta kapcsán, Dr. Farsalinos közösségi finanszírozásból lefolytatott független kutatása már tavaly ősszel foglalkozott a kérdéssel, és felhívta a gyártók figyelmét arra, hogy figyeljenek oda, hogy milyen aromákat használnak az utántöltők készítésekor. Ugyan átlagosan 110-szer kevesebb diacetylt mutattak ki, mint amennyi mezei dohányzással az ember szervezetébe jut, és néhány kivételtől eltekintve rendre az egészségügyi határértékeken belül maradtak a mért eredmények, de mivel a diacetyl nem alapanyaga az utántöltőknek, ezért a jelenlétét sem indokolja semmi, könnyedén kiküszöbölhető problémáról van szó tehát.

A gyártók túlnyomó többsége azóta szépen bevizsgáltatta a termékpalettáját, és boldogan tudatta a nagyvilággal, hogy termékeik mentesek a diacetyltől. Persze volt olyan gyártó is, amelyik megpróbált inkább simliskedni, amelynek az eredménye: kukázott termékek, és egy vaskos pertársasági per. Mindez egyébként remek példája annak is, hogy a forgalmazók és a fogyasztók mennyire tudatosan szelektálják a kétes minőségű termékeket.

Most újra itt a diacetyl, és a média természetesen ismét teljesen felelőtlenül, bárminemű utánajárás nélkül, külföldről átvett pánikkeltő cikkekben bombázza a lakosságot a rémhírekkel. De miről is van szó?

Az új tanulmányt a Harvard T.H. Chan School of Public Health követte el, és alapvetően sikeresen bebizonyították, hogy a hagyományos dohányzáshoz képest átlagosan 750-szer kevesebb diacetylt sikerült kimutatniuk, tehát a diacetyl szempontjából az elektromos cigarettázás átlagosan 750-szer kevésbé egészségkárosító, mint a dohányzás.

Ha ez a helyzet, akkor mégis vajon mire fel ez a nagy hisztéria? Az történt, hogy a tisztelt kutatók hogy, hogy nem, de elfelejtették megemlíteni anyagukban, hogy a cigarettázással mennyi diacetylt juttat a szervezetébe egy átlagos dohányos. Érdekes módon azonnali lépéseket sürgetnek az e-cigarettázás diacetyl-lel kapcsolatos kockázatai miatt, de egyáltalán nem sürgetnek lépéseket a 750-szer veszélyesebb dohányzás kapcsán. Fura, nem?

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a tanulmány fizetős tartalomként jelent meg (e-cigaretta témában ez rendszerint biztos jele annak, hogy valami rosszban sántikálnak a szerzők), valamint azt, hogy a kutatást végző intézmény súlyos kritikákat kapott a gyógyszeripari érdekekkel történő összefonódásai miatt, már egyáltalán nem olyan meglepő, hogy miért próbál a tanulmány olyan képet festeni, amilyet, és miért hallgat el egy olyan triviális tényt, amely egészen más megvilágításba helyezné munkájuk eredményeit.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az ominózus pattogatott kukorica gyárban észlelt megbetegedések során a munkások porított formában lélegezték be a diacetylt, valamint azt a tényt sem árt ismerni, hogy a dohányosok szervezete jóval több diacetylnek van kitéve, mint az előbb említett munkások voltak, és ennek ellenére sem mutattak ki összefüggést a dohányzás és a popcorn tüdő néven elhíresült megbetegedés között, ami azért eléggé elgondolkodtató jelenség.

Még egy fontos dolog van, amiről szemlátomást mindenki elfeledkezik. A bevezetésre kerülő EU-s szabályozás egészen precízen meghatározza, hogy mi lehet egy utántöltőben, és mi nem. Innentől kezdve értelmét veszti minden ehhez hasonló hisztéria, mert nem kerülhet a piacra többé olyan termék, amivel kapcsolatban ilyen kérdések felmerülhetnének. Ahogy Shakespeare Rómeója mondaná: "Hallgass, Mercutio, hallgass. Semmit beszélsz".

Köszönjük tehát a médiának, hogy a felelősségteljes hírközlés ideáját kíméletlenül megerőszakolva ismét ész nélkül adja a lovat az agyatlan hisztériakeltés alá. Hogy emiatt hány kevésbé tájékozott e-cigaretta használó fog visszatérni a dohányzáshoz, abba inkább bele se merek gondolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gozler.blog.hu/api/trackback/id/tr478155982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása